Wednesday, May 22, 2024
HomeНовиниТони Блеър тръгва на ”мисия” срещу Брекзита

Тони Блеър тръгва на ”мисия” срещу Брекзита

Те не карат този автобус. Тях ги карат, каза той за настоящите управници на кралството

toni-blear

Бившият британски премиер Тони Блеър държа реч пред „Отворена Великобритания”

Бившият британски премиер Тони Блеър смята, че напускането на ЕС е заплаха за бъдещето на Великобритания.

В реч пред проевропейската организация “Отворена Великобритания” Блеър призова противниците на Брекзита да се обединят, заявявайки, че при гласуването на референдума не е било достатъчно ясно какво означава да се подкрепи излизането, както и че правителството е поело курс към “Брекзит на всяка цена”, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

“Хората гласуваха, без да знаят какви са истинските измерения на Брекзита. С времето обаче тези измерения стават ясни и затова е тяхно право да променят решението си”, каза Блеър.

“Нашата мисия е да ги убедим да направят това”, подчерта той. “Сега не е време за отстъпление, безразличие, нито за отчаяние, а е време да се изправим в защита на убежденията си”, заяви той.

Премиерът Тереза Мей заяви, че ще задейства член 50 от Лисабонския договор и ще започне следващия месец процеса за излизане от ЕС. Плановете са за окончателно скъсване с ЕС, включително излизане от общия европейски пазар. Мей предупреди политиците да не пречат на Брекзита.

Блеър разкритикува Мей и останалите в правителството, които по време на кампацията за референдума са били за оставане в ЕС, а сега са обещали да извадят Великобритания от единния пазар по политически причини, чиито предимства преди са защитавали. “Те не карат този автобус. Тях ги карат”, каза той.

Блеър, който бе премиер от 1997 до 2007 г., каза още, че сред рисковете, които крие излизането от ЕС, е въпросът за разпадането на Великобритания, който по думите му “отново е на масата”.

Бившият премиер посочи, че шотландците са отхвърлили независимостта на референдума си през 2014 г., но сегашните обстоятелства всъщност работят в подкрепа на тезата на шотландските националисти за отделяне от Обединеното кралство.

Шотландия подкрепи оставането си във Великобритания на всенародно допитване през септември 2014 г., но проевропейската Шотландска национална партия твърди, че решението за Брекзит отново повдига въпроса за независимостта, тъй като повечето шотландци са гласували за членството в ЕС.

RELATED ARTICLES

Most Popular