Транспортният министър иска спешно план за спасяване на БДЖ

26-12-05По думите му положението в БДЖ е критично, а мениджмънтът на железницата не е предприел никакви мерки за решаване на проблемите.

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев е изискал от БДЖ да разработи дългосрочен и краткосрочен план за решаване на проблемите на превозвача, съобщи министърът на пресконференция, на която присъства и заместник-министърът Георги Тодоров.

Поискал съм от БДЖ краткосрочен план за действие за осигуряване на графика за движение на пътниците през 2017 г., посочи Алексиев, цитиран от БТА.

По думите му положението в БДЖ е “много критично”, а мениджмънтът на железницата не е предприел никакви мерки за решаване на проблемите. Министърът очерта като проблем, че “БДЖ Пътнически превози” не е в състояние да изпълни графика си за движение на влаковете за 2017 г. заради липса на мотриси и локомотиви.

Никакви мерки не са предприети, за да може проблемът да бъде решен. Няма нито една процедура за ремонт на мотриси, за наем на локомотиви и мотриси, каза Алексиев. Той съобщи, че е получил справка за 2016 г., според която за транспортиране на пътници чрез автобуси са платени около 1 млн. лв., защото БДЖ не са успели да си осигурят локомотиви.

Това недалновидно мислене означава, че няма ясна концепция как да се реши проблемът, посочи министърът. Той каза, че предстои да се направи преглед на целия локомотивен състав и да се обявят процедури за наем на локомотиви. “Чакам да ми бъдат дадени разчети”, посочи министърът. Има варианти за рефинансиране на заема на БДЖ, допълни той.

За концесията на летище София министърът каза, че “не трябва да лежим на тази кълка”. Според Алексиев са необходими бързи действия, предстоят и срещи с кредиторите и със синдикатите.

Алексиев отбеляза, че през първата си седмица в министерството се е запознал с повечето проблеми в сектора, но като най-важна задача откроява организирането на честни и демократични избори. За ОП “Транспорт” Алексиев каза, че основна задача е приключването на старата оперативна програма. До март трябва да бъдат внесени всички доклади по програмата, за да няма загуба на финансиране. Във връзка с новата оперативна програма министърът даде срок до края на март да бъде завършена Интегрираната транспортна стратегия.

По отношение на проектите в новата оперативна програма основният проблем е магистрала “Струма”, каза министърът. По думите му трябва да се действа за придвижване на проекта, защото това би довело до риск от загуба на средства в огромен размер. Важни по новата оперативна програма са и жп проекти, които трябва да бъдат реализирани в конкретни срокове.

До края на март трябва да тръгнат търговете за големите инфраструктурни проекти. Става въпрос за три търга – за участъка от Елин Пелин до Костенец, разделен на три лота; отсечката Костенец – Септември; участъка от София до Волуяк, част отсечката София – границата със Сърбия. Тези три проекта са на обща стойност 700 млн. лева. Министърът обяви, че ще направи всичко възможно търговете да бъдат обявени в срок, тъй като ненавременното стартиране на проектите води до риск от загуба на евросредства.