Треньорът на „Беласица” Иво Тренчев: Липсва ни самочувствие, когато играем срещу лидерите, напролет искам по-агресивен футбол

Мъжкият отбор на ОФК „Беласица” (Петрич) приключи заниманията си за 2018 г. В последната седмица се ползваше залата „Арена Петрич” заради запазване здравето на футболистите от лошите метеорологични условия. Веднага след последното занимание старши треньорът на отбора Иво Тренчев даде интервю за в. „Вяра”:

– Г-н Тренчев, доволен ли сте от престоя си като наставник на представителния тим на ОФК „Беласица”?

– През тримесечния ми престой съм доволен от старанието на футболистите, с които разполагах. В движение работих по всички посоки и в същия момент гонихме по-добри резултати. Спокойно мога да заявя, че в момента отборът показва друг стил на игра за разлика от това, което беше преди мен. Наблягах на по-офанзивната игра, подобряване на самочувствието на момчетата и да имаме по-голям контрол над топката по време на атаките от наша страна. Има още много неща за подобряване. Не мога да бъда недоволен от седмото място, което заемаме във временното класиране на групата. Напролет ще търсим стопяване на точковата разлика с отборите, намиращи се пред нас, като това, разбира се, трябва да стане с нападателен и резултатен футбол. Поставената цел при поемането на отбора от страна на управителя бе да давам по-голям шанс на по-младите състезатели. С изключение на Владимир Кабранов и Благой Наков всички останали футболисти са на добра възраст за футбол.

– В кои срещи останахте приятно изненадан и в кои разочарован?

-Пропуснахме пълен успех в Ботевград срещу местния „Балкан”, където спечелихме само една точка вместо три. В Сливница местният тим ни победи в даденото продължение след непростима груба грешка на защитата. Срещу отбора на „Банско” в Първомай заслужавахме поне равенство, но и тук загубихме нелепо заради наша фатална грешка. Ето това са причините да не заемем по-предно място във временното класиране, което щеше да ни приляга.

-Реално ли е седмото място и кой е най-достойният отбор за челото на таблицата?

-Дебело подчертавам, че мястото, което заемаме в момента, отговаря донякъде на нашите възможности. Колкото до оценката ми за другите отбори – смятам, че „Хебър” логично е лидер в групата, а и самите резултати и игра показват, че те заемат първото място заслужено.

– Докога ще бъде в активна почивка отборът на „Беласица”? Обмисляли ли сте вече с новия ръководител на клуба плана за зимната подготовка по етапи, места, брой контролни срещи и съперници?

– Ще стартираме зимната подготовка по средата на месец януари. Всички етапи ще се проведат при местни условия, защото климатът отговаря за това. Сигурен напускащ засега е нападателят Запро Динев, който подписа договор с елитния „Ботев” (Пловдив). Това момче показа най-голямо израстване, което е плод на неговото постоянство както по време на тренировките, така и по време на официалните срещи. Това трябва да послужи като пример на всички млади състезатели, след като Запро Динев от трета лига вече е в отбор от първа. Петрич трябва да се гордее, че подава такъв млад и перспективен футболист в клуб с име в България и Европа. Засега нямам сведения за други напускащи, но не бива да забравяме, че нашите футболисти са аматьори и винаги може да се стигне до някаква изненада. Броя на контролните срещи и съперниците ще уточняваме в движение.

-Какво не достига на отбора на „Беласица”, за да бъде в челото на таблицата?

-На отбора му липсва първо самочувствие, най-вече когато играе срещу първите пет в таблицата. Трябва да прояви повече умение и характер. Успех се постига не с грозна, а с добра и качествена игра, в резултат на което се постигат добри резултати. Имаме много малък брой защитници. На този етап се справяме, но ако се появят контузии или наказания, ще имаме голям проблем. Като гости отборът не показва добри игри и резултати. Трябва да има и характер, да се влагат повече усилия и отдаденост и вяра за постигане на положителен резултат. Донякъде това го отдавам на младостта на по-голямата част на отбора, липсва им и по-голям опит. Все пак трябва някакъв период от време, за да можеш да заиграеш от юношеския в мъжкия отбор. Иначе Югозападната група е най-силната от третото ниво на българския футбол. Доста отбори са с изравнени възможности и всеки може да победи другия. Мое мнение е, че „Беласица” е клуб с богата история и голям авторитет, който заслужава на база постигнатите резултати до момента и затова трябва да играе на по-добър терен, където ще покажем и по-добра игра.

– Пожеланието Ви на футболен Петрич?

– За мен феновете на „Беласица” са горещи, искат повече положителни резултати и подкрепят безрезервно своя любим отбор. Дано да се стигне до положително развитие около материалната база и заиграем на по-добри терени, да покажем по-добри резултати и да върнем феновете по трибуните, както беше през изминалите години. Пожелавам весели празници и дълги години „Комити” да подкрепят „Беласица” така, както са го правили в най-добрите си години, когато отборът беше в „А” група.