Трети ден продължава напрежението между мигрантите и полицията до Солун

Снимка: БГНЕС

Засилени са мерките за охрана и по българските граници заради напрежението с мигрантите в Гърция

 

Трети ден продължава напрежението между мигрантите и полицията до Солун.

Манипулирана информация в социалните мрежи доведе до сблъсъци и искане да се отвори границата със Северна Македония. Част от бежанците все пак се върнаха в лагера “Диавата”, но полицията не премахва охраната.

Полицията е в готовност да прекрати всеки опит за придвижване към границата със Северна Македония. Днес отново органите на реда бяха принудени да използват сълзотворен газ срещу мигрантите, които се опитаха да  поемат пътя към Скопие. Полицаите бяха нападнати с камъни. Ранен е журналист.

Задържаха трима мигранти, за които предполагат, че организират хората за прояви на неподчинение. Разследва се връзката им с нелегални канали за трансфер към Германия.

Мигрантите скандираха “Отворете границите” и получиха официален отговор от министъра по миграцията Димитрис Вицас, който беше категоричен: “Лъжа е, че границите ще се отворят”. Министърът по миграцията предупреди мигрантите да спазват законите на страната.

Според гръцките медии, които се позовават на специалисти от граничната полиция, манипулираната информация в социалните мрежи цели да предизвика напрежение и да се покачи цената на нелегалния трансфер към Централна Европа.

Увеличени са патрулите по охраната на сухопътната граница с Турция, откъдето се засили мигрантският натиск в последните дни.

Засилени са мерките за охрана и по българските граници заради напрежението с мигрантите в Гърция. Вътрешният министър Младен Маринов съобщи вчера, че 6 пъти се е увеличил броят на мигрантите, опитали се да влязат незаконно от Гърция в нашата страна през миналата година и първите месеци на тази, в сравнение с 2017-а. Кореспондентът ни Дора Атанасова беше в пограничните райони:

Жителите на пограничните райони казват, че от няколко дни има засилено полицейско присъствие: “Нещо необичайно е. Не е било така никога. Определено са повече. Ние пристигаме от Капитан Андреево – няколко коли видяхме”. Хората одобряват мерките: “Полицейското присъствие е постоянно. Тука сме под контрол. Самолети си минават постоянно”.

Живеещите в село Щит, което е на километър от границата ни, си припомнят как преди години оттам са преминавали денонощно групи бежанци: “О, ми в страх бяхме… Лично аз съм хващал поне 40-50”.

Запитани дали са притеснени от нова бежанска вълна, жителите отговориха:

“Не вярвам – няма да стане тая работа. Макар че те си преминават през Марица, там гърците сега през Свиленград, обаче тука нямаме вече такива… “.

 

Източник: bnr.bg