Три големи язовира са с обем под 50%

Три големи язовира са с обем под 50 процента, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Това са Дяково, Асеновец и Ястребино. Пред ресорната парламентарна комисия Аврамова посочи, че потърпевши от нарушено водоподаване са 133 хиляди жители в шест града и 116 села.

Според председателя на комисията по местно самоуправление и регионална политика Искрен Веселинов:

„Прекалено многото свързани институции с ползването на водите имат нужда от повече координация. Кризата в Перник е сигналът, който ще подейства благотворно за координация и за необходимостта от нови съоръжения“.

На въпрос за пасивността на МОСВ в казуса министър Аврамова заяви:

„Не мога да давам оценка на колеги от други министерства. Това, с което можем да помогнем, а и в тази ситуация всички трябва да се включат, постарали сме се да дадем идеи и предложения“.

КЕВР публикува доклад за изменение на цените на ВиК услугите, считано от 1 януари 2020 г. на тези ВиК оператори, които имат утвърдени от Регулатора бизнес планове. Обсъжда се вдигане на цената на водата между 3 и 9%, като най-голямо повишение се очаква за Кърджали.

„Не е обяснен ефектът от това увеличение и не са уточнени интересите на битовите потребители. Липсва анализ и управленски подход. Какъв е смисълът да се увеличават цените, като хората няма как да ги плащат“, подчерта в предаването „Нещо повече“ Цветанка Илиева от гражданската платформа „Изправи се.БГ”./БНР