Тръбопровод за отходни води изплува край Созопол

Той е част от водния цикъл на стойност 75 млн. лв., изграден по времето на предишния кмет Панайот Рейзи

 

Тръбата от дълбоководното заустване на канализацията, изградена по новия воден проект на Созопол, изплува на плажа на къмпинг „Златна рибка”, съобщи burgasnews. За това е разказал кметът Тихомир Янакиев още по време на общественото обсъждане на проектобюджета на общината. Там той е заявил, че вече е поискал ревизия на проекта, който би трябвало все още да е в гаранция.

Въпросният “Интегриран проект за водния цикъл на Созопол – I ЕТАП”, който беше широко рекламиран от администрацията на бившия созополски кмет Панайот Рейзи, бе на стойност над 75 млн. лв. От тях 58 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ от ЕС; над 14.5 млн. лв. – от държавния бюджет; и почти 2.3 млн. лв. – от бюджета на община Созопол.

Дълбокоморското заустване беше последният етап от реализацията на проекта, открит от кмета Рейзи в навечерието на местните избори през 2015 г., на които той бе избран за трети мандат (подкрепен от ГЕРБ). По тръбата преминалите през пречиствателната станция води чрез помпи се отвеждат навътре в морето на разстояние 2,5 км от бреговата ивица.

Тези дни обаче тръбите лъснаха на плажа на къмпинга край Созопол и това най-вероятно ще създаде тежък екологичен проблем, особено през лятото, когато в района има хиляди туристи.

Burgasnews напомня още, че друг европроект на администрацията на Панайот Рейзи, който създаде екологичен проблем в района, е за новото пристанище в Черноморец. Той е бил направен без оценка за въздействие върху околната среда, защото беше представен като ремонт на старо съоръжение. Само няколко години по-късно, заради това, че съоръжението не бе съобразено с морските течения и заграждаше голяма част от залива, морето „взе” пясъка от едната част на плажа и я натрупа в другата. Така от едната страна ивицата остана на камъни, а на централния плаж скоро ще има блато.