Тръмп и Меркел: НАТО е ”фундаментално важен”

trump

Тръмп и Меркел: НАТО се нуждае от справедлив принос на всички членове на алианса

Новият американски президент Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел подчертаха “фундаменталната важност” на НАТО.

Това стана по време на първия телефонен разговор между двамата лидери, се казва в съобщение на Белия дом, цитирано от световните агенции и БТА.

В съобщението се уточнява, че разговорът е бил дълъг, предаде Франс прес. “Президентът и канцлерът са съгласни да признаят фундаменталната важност на НАТО в рамките на едно по-широко трансатлантическо сътрудничество и нейната роля за гарантиране на мира и стабилността на нашата северноатлантическа общност”, се казва в комюникето на Белия дом относно телефонния разговор.

В него се посочва, че Тръмп е приел поканата на Меркел да дойде през юли на срещата на върха на Г-20 в Хамбург в Германия и че той ще приеме скоро германския канцлер във Вашингтон.

Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт също потвърди, че двамата лидери са разговаряли за значимостта на НАТО, предаде ТАСС.

“Канцлерът и президентът бяха единни в оценката за фундаменталното значение, което НАТО има за трансатлантическите отношения и важната роля, която алиансът играе за съхраняването на мира и стабилността.

Те изразиха убеждение, че НАТО трябва да отговаря на предизвикателствата на 21 век, че съвместната отбраната се нуждае от адекватни инвестиции във военните възможности и от справедлив принос от всички членове на алианса в колективната безопасност”, каза Зайберт, цитиран от ТАСС.

Той каза, че и “двамата лидери са подчертали важността на германо-американското сътрудничество за сигурността и благополучието на двете страни и са изразили намерение в близките години да задълбочат и без това прекрасните двустранни отношения”.

Зайберт допълни, че са били обсъдени и широк спектър от теми, сред които и ситуацията в Близкия изток, в Северна Африка, отношенията с Русия и конфликта в Източна Украйна.