Friday, June 21, 2024
HomeНовиниСвятТръмп покани Путин в Белия дом

Тръмп покани Путин в Белия дом

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от съветника си по националната сигурност Джон Болтън да покани руския държавен глава Владимир Путин във Вашингтон за среща наесен, предадоха агенциите, като се позоваха на прессекретаря на Белия дом Сара Сандърс.

Сандърс съобщи новината в публикация в Туитър. В нея тя заявява, че Тръмп е поискал от Болтън да покани Тръмп и добавя: “Обсъжданията вече са в ход”.

Това беше поредната съобщена от прессекретаря на Белия дом Сара Сандърс нова информация след срещата на Тръмп и Путин по-рано през седмицата във Финландия. Предполага се, че новата среща ще се състои в Белия дом, но Сандърс не уточни къде ще се срещнат Тръмп и Путин.

ТАСС отбелязва, че в запитване до Белия дом американското президентство е отказало да уточни възможни дати за срещата във Вашингтон и да даде каквито и да било подробности за тези намерения.

Путин и преди е бил в САЩ, включително на посещения в Тексас и Ню Йорк, и беше в Белия дом при президента Буш.

Срещата в Хелзинки беше първата пълноценна руско-американска среща на върха след избирането на Тръмп за президент през 2016 г. Дотогава контактите между двамата лидери се осъществяваха в кулоарите на многостранни срещи.

Поканата беше обявена само часове след като президентът написа в Туитър, че очаква с нетърпение втора среща с Путин. Той защити действията си на срещата на върха в понеделник в Хелзинки, където двамата лидери обсъдиха редица въпроси, включително за тероризма, сигурността на Израел, разпространението на ядрените оръжия и Северна Корея.

“Има много отговори на тези проблеми, някои са лесни, други не са, но всички те са решими”, написа Тръмп в Туитър,

Обявяването на поканата става в момент, когато Белият дом се стреми от дни да оправи обърканите изявления за руска намеса на изборите през 2016 г., след които Тръмп стана президент. Публичното поставяне от президента на САЩ под съмнение на отговорността на Русия, станало на общата му пресконференция с Путин в понеделник, предизвика буря от критики както от демократи, така и от републиканци и принуди президента да признае публично за своя грешка.

По-рано вчера Белият дом заяви, че Тръмп “не е съгласен” с предложението на Путин за размяна между двете държави на лица за разпит, предвиждаща 12 руснаци, обвинявани за намеса в изборите през 2016 г., да бъдат разпитани в САЩ, в замяна на което в Русия да бъде разпитан бившият посланик на Вашингтон в Москва Майкъл Макфол.

Белият дом се разграничи от това предложение на Путин, окачествено на срещата в Хелзинки от Тръмп като “невероятно” и промени становището си по въпроса точно преди Сенатът да гласува с голямо мнозинство резолюция срещу предложението. Това беше първото открито изразяване на критична позиция от Конгреса срещу действията на Тръмп на срещата в Хелзинки.

Сандърс заяви, че предложението е било направено “искрено”, но че “Тръмп не е съгласен с него”. Тя изрази надежда Путин да направи така, че обвинените руснаци “да дойдат в САЩ, за да бъде доказана невинността или вината им”, пише БТА.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular