Тръмп се скара с австралийския премиер заради мигрантите

 

23-13-02-austrralia-premier
Австралийският премиер Малкълм Търнбул отказа да коментира разговора си с Тръмп

Доналд Тръмп и австралийският премиер Малкълм Търнбул са имали враждебен и напрегнат телефонен разговор за мигрантско споразумение, съобщи “Вашингтон пост”. Според вестника разговорът се състоял през уикенда и в него било обсъдено споразумение между Търнбул и предишния американски президент Барак Обама, съгласно което САЩ ще приемат около 1250 отхвърлени от Австралия бежанци, повечето от които са от страни от Близкия и Средния изток.

В разговора Тръмп се оплакал, че това “ще го убие политически” и обвинил Австралия, че се опитва да изнесе “следващите Бостънски атентатори”.

Това е “най-лошата сделка въобще”, казал Тръмп на Търнбул.

Според австралийския премиер обаче Тръмп заявил, че има намерението да спази поетия ангажимент за приемане на бежанците, които в момента се намират в лагери на островната държава Науру и на островите Манус в Папуа – Нова Гвинея.

Това е бил първият телефонен разговор между двамата лидери откакто Тръмп стана президент на САЩ. Било е планирано той да продължи един час, но Тръмп рязко го прекъснал след около 25 минути, малко след като Търнбул предложил да обсъдят други теми, включително конфликта в Сирия.

Официален представител на Белия дом признал пред “Вашингтон пост”, че разговорът на Тръмп с Търнбул е бил враждебен и напрегнат и подчертал, че повечето разговори на Тръмп с други държавни лидери, включително на страни като Япония, Германия, Франция и Русия, са били приятни и продуктивни, отбелязва ТАСС.

“Няма да коментирам разговор с президента на САЩ извън това, което бе публично обявено, и вие, разбира се, знаете защо”, заяви австралийският премиер пред журналисти в Мелбърн.