Турците решават ще стават ли президентска република през април

Опозицията организира протест срещу увеличаването на властта на Ердоган

10-13-03-turk-vlast

През април вероятно ще стане ясно дали Турция ще стане президентска република. В началото на четвъртия месец на т.г. в югоизточната ни съседка ще се проведе референдум, на който избирателите ще кажат мнението си за преминаването към президентската система на държавното управление. Това стана ясно от изявлението на вицепремиера Нуман Куртулмуш.

“Във възможно най-къси срокове трябва да отидем на референдум и най-подходящото време за провеждането му е началото на април”, посочи той.

По повод дебата за евентуални предсрочни избори Куртулмуш заяви, че лансирането на подобна теза е неправилно и припомни думите на президента Реджеп Ердоган, според когото само, ако парламентът не е в състояние да намери изход, тогава това може да се случи.

Вицепремиерът коментира и бойкота на опозиционната Народно-републиканска партия при обсъжданията на конституционните поправки, и препоръча на депутатите да стоят далеч от позорните сцени по време на дебатите при второто четене, защото с подобно поведение компрометират както себе си, така и Турция.

Вчера в 16:00 ч. местно време започна 3-дневен протест на противниците на президентския модел на управление, организиран в Туитър от депутати от опозицията. Всички несъгласни с поправките на първите 4 члена на конституцията бяха призовани да се изправят на крака в указаните часове, независимо къде се намират.

 

Снимка:

Повечето граждани на Турция подкрепят Ердоган