Saturday, May 25, 2024
HomeНовиниСвятУкраински върховен съдия е арестуван с близо 3 млн. долара подкуп

Украински върховен съдия е арестуван с близо 3 млн. долара подкуп

Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев е задържан с подкуп от близо 3 милиона долара, съобщи Националното антикорупционно бюро, предаде тв Настоящее время. В съобщението се казва, че националното бюро е разкрило мащабна корупция във Върховния съд, свързана със схема за неправомерно получаване на средства от ръководството и съдии във Върховния съд.  Съветникът в офиса на украинския президент Сергей Лешченко уточни, че става дума за 2.7 милиона долара. Твърди се, че подкупът е от избягалия олигарх Константин Жеваго. Той е разследван за фалита на банката “Финанси и кредит”. В случая става дума за решението на Върховния съд от 19 април 2023 г., с което се отменя решението на апелативния съд за обявяване на недействителна на сделката за покупката на 40% от акциите на обогатително предприятие от фирмите на Жеваго.

Украйна онлайн съобщава, че в момента текат обиски на 18 върховни съдии. Заплатата на Князев е 670 000 гривни месечно или около 32 000 лева.

Всеволод Князев е върховен съдия от 1 декември 2021 г. За неговото задържане е нужно решение на Висшия съвет по правосъдието, който се събира днес./СЕГА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular