Tuesday, May 28, 2024
HomeНовиниСвятУкрайна пак поиска ПВО - за да пази и Молдова, Румъния и...

Украйна пак поиска ПВО – за да пази и Молдова, Румъния и Полша

Украйна отново призова съюзниците си за “извънредни и смели стъпки” за доставка на средства за противовъздушна отбрана, съобщава “Ройтерс”.

Те са необходими на страната за защита от поредицата от руски въздушни удари срещу енергийната ѝ система през последните седмици.

От средата на март Русия ожесточи атаките с ракети и дронове срещу украинската енергийна инфраструктура. Това принуди Киев да отправя все по-отчаяни призиви за помощ, свързана с противовъздушната отбрана.

“Спешно се нуждаем от допълнителни системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът” и други модерни системи за противовъздушна отбрана, оръжия и боеприпаси”, заяви външният министър Дмитро Кулеба на конференция по сигурността в Черно море чрез видеовръзка. “Използвам възможността още веднъж да призова всички наши партньори да предприемат извънредни и смели стъпки”.

“Украинската противовъздушна отбрана в момента защитава не само украинското небе от руски въздушен терор, но също предпазва съседните Молдова, Румъния и Полша от непосредствената заплаха от ракети и дронове, навлизащи в тяхното въздушно пространство”, добави той.

Вчера министърът съобщи, че преговорите за повече системи “Пейтриът” за Украйна продължават, но осъди бавния им темп./ news.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular