Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниСвятУкрайна предложи на Русия неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност

Украйна предложи на Русия неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност

Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул приключиха около 14.30 ч българско време. Украйна предложи на Русия неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност.
Неутралният статут на страната предвижда в нея да не бъдат разполагане чуждестранни военни база, поясниха от украинската делегация.
Киев предлага на Русия нова система за гаранции за сигурност и провеждане на консултации за статута на анексирания полуостров Крим през следващите 15 години. Турция, Израел, Полша и Канада може да са страните, които ще бъдат гаранти за сигурността на Украйна.
За да има окончателно споразумение между Киев и Москва трябва да има пълен мир на цялата територия на страната, подчерта Михайло Подоляк – член на украинската делегация и съветник на президента Володимир Зеленски.
Той определи преговорите с руската страна в Турция като „трудни“.
„Безусловни гаранции за сигурност за Украйна, прекратяване на огъня, ефективни решения за хуманитарни коридори и хуманитарни конвои, спазване от страните на правилата и военните традиции. Трудни преговори за мир в нашата страна“, написа той в Туитър.
Украинските преговарящи подчертаха, че всички договорки между Киев и Москва ще бъдат подложени на референдум.
Главният преговарящ от руска страна Владимир Медински обяви провелите се преговори в Истанбул като конструктивни и съобщи, че предложенията на Украйна ще бъдат предадени на президента Владимир Путин.
Той посочи, че е постигнат напредък и добави, че двете страни могат да се споразумеят да направят съвместно изявление след настоящия кръг от преговори.
„В Истанбул Руската федерация получи ясно формулирана позиция от Украйна“, посочи Медински, добавяйки, че Русия ще предприеме „стъпки за деескалация на конфликта с Украйна“.
Той подчерта, че намирането на компромис и бързата работа по постигане на споразумение е от съществено значение.
Медински също така каза, че среща между руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски може да се случи „веднага щом бъде подготвено споразумението“, което трябва да е подписано от външните министри.
Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул продължиха малко повече от 3 часа.
Разговорите бяха организирани с посредничеството на турския президент Реджеп Ердоган. Преди срещата той призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна.
Междувременно руското министерство на отбраната заяви във вторник, че “драстично ще намали” военната активност в посока Киев и Чернигов, “за да създаде условия за диалог”. Този ход е след започналия днес нов кръг от преговори между Русия и Украйна в Турция.
Заместник-министърът на отбраната Александър Фомин каза, че решението е взето в светлината на “преговорите за подготовка на споразумение за неутралитета и неядрения статут на Украйна”. Той също така призова Украйна да спазва Женевската конвенция за отношението към военнопленниците./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular