Унищожиха 20 т дрога в Петричко, шефът на полицията в Благоевград Николай Хаджиев: Килограм сух канабис върви от 3000 до 5000 лв.

Униформените фиксирали нивите с канабис от хеликоптер

 

20 тона канабис са унищожени в Петричко, съобщиха официално от полицията след масираната акция антидрога в района. Полицаите набелязваха нивите, засадени с канабис, с хеликоптер. След това унищожаваха насажденията.

От началото на операцията, която стартира онзи ден, досега са открити няколко ниви канабис, които са унищожени, а откритото количество е 20 тона, съобщи на брифинг в петричкото село Първомай главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция “Гранична полиция” (ГДГП). Операцията е разпоредена от главния секретар на МВР и в нея са участвали служители на ОДМВР-Благоевград и на ГД “Гранична полиция”. Теренът е изключително труден, достъпът е ограничен. И за да бъдат открити тези ниви, най-бързо и най-точно става от въздуха. От началото на годината са задържани 80 кг сух канабис. През миналата година само Гранична полиция е задържала около 530 кг сух канабис, отбеляза Кичиков. По думите му до момента са образувани 27 досъдебни производства и има задържани 12 лица. Директорът на ОД МВР-Благоевград старши комисар Николай Хаджиев коментира, че килограм сух канабис върви от 3000 до 5000 лева, в зависимост от качеството и количеството, което се продава от дилърите, които търгуват с този наркотик. От 10 кг суров канабис излизат около 800 грама до 1 кг сух канабис. От началото на сезона общото количество суров канабис, което сме открили и унищожили, е около 58 тона, каза комисар Хаджиев. В повечето случаи местата, където се откриват насаждения от канабис, са в държавен горски фонд. В някои от случаите възрастни хора поемат вината с цел да се избегне наказателна отговорност, но съвместните действия на прокуратурата и МВР противодействат на този вид престъпност. Основно местата, където откриваме ниви с канабис, са в планините Беласица и Огражден, каза още старши комисар Хаджиев.