Урсула фон дер Лайен се устреми към втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен обяви, че ще се кандидатира за председател на Европейската комисия за втори път като обеща да защитава ЕС от силите, които се стремят да го разединят, предаде АФП.

“Трябва да се защитим от разделение отвътре и отвън. Сигурна съм, че ще имаме силата да направим това и това е задачата, която си поставям”, каза Фон дерл Лайен в Берлин, където на среща с партията си ХДС потвърди кандидатурата си.

Преди дни германският “Велт” информира, че германският канцлер Олаф Шолц не е позволил ръководителя на Фон дер Лайен да бъде номинирана за кандидат за генерален секретар на НАТО заради крайната ѝ антируската позиция.

Според вестника държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е предложил на президента Джо Байдън кандидатурата на Фон дер Лайен в края на 2023 г., след което американският лидер се е обърнал към Шолц. Последният е отхвърлил идеята. “Шолц беше категорично против това Фон дер Лайен да стане ръководител на НАТО”, отбелязва един от източниците. От гледна точка на канцлера Фон дер Лайен е твърде критична към Москва, което може да се окаже негативно в дългосрочен план.

Фаворит за поста генерален секретар на алианса е действащият холандски премиер Марк Рюте.