Saturday, July 27, 2024
HomeРегионКюстендилУченици от Кюстендил изстрелваха нестандартни летателни апарати

Ученици от Кюстендил изстрелваха нестандартни летателни апарати

Ученическият конкурс за нестандартни летателни апарати “Творческо предизвикателство ИКАР 2021”- Кюстендил се проведе в Кюстендил. Инициативата бе на Обединения детски комплекс /ОДК/ в Кюстендил и местния клуб за аерокосмически технологии “ЗОДИАК”. Представени бяха различни видове самолети, ракети, хеликоптери, балони, летящи чинии.

В инициативата  участваха ученици от I до XII клас.

“Винаги имат приложение подобни неща, най-малкото за наблюдение на атмосферата, за гасене на пожари, на местният клуб е и разработката за черешово гориво”, разказа за радио „Благоевград директорът на ОДК в Кюстендил Бойко Малинов. Изстреляна бе 5-килограмова ракета, с научна цел, за което бе осигурен и въздушен прозорец.”Дори писателите фантасти, когато напишат роман, или фантастичен разказ, след години, нещата наистина се случват.

Така, че сега, младежите и девойките, които построяват различни летателни апарати за достигане на Марс или други слънчеви системи, могат да се случат наистина. Нормално е подобни инициативи да бъдат поощрявани, защото креативността и нестандартното мислене са начина за развитие на човечеството”, каза Лазаров – председател на Българската федерация по авиомоделизъм.

Снимка: Радио Благоевград

RELATED ARTICLES

Most Popular