Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилУченици от ПМГ бяха гости в Ден на отворените врати организиран от...

Ученици от ПМГ бяха гости в Ден на отворените врати организиран от Окръжен съд и Окръжна прокуратурата – Кюстендил

Ученици от 11-те класове на ПМГ- Кюстендил гостуваха в Денят на отворените врати в Окръжен съд – Кюстендил, организиран съвместно с Окръжна прокуратура – Кюстендил. Групата ученици водят профилирана подготовка по философия и гражданско образование, и бе водена от учителя по философия Велислава Шурулинкова.

Символично, Денят на отворените врати в Съдебната палата в Кюстендил се проведе в навечерието на 16-ти април – Ден на Конституцията и професионалния празник на юриста и съдебния служител. Всеки ученик получи като подарък Конституцията на Република България.

Заместник – председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Росица Савова и заместник- окръжният прокурор Марияна Сиракова приветстваха учениците с „Добре дошли“ в една от съдебните зали, минути след края на дело, по което на две лица, обвинени за деяния състоящи се в държане, с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – канабис бяха взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“ и „Домашен арест“.

Прокурор Сиракова разказа на децата за работата на прокуратурата, в частност и по този случай, по който досъдебното производство продължава. На следващ етап, при събиране на доказателства предстои внасяне на обвинителен акт в съда.

Съдия Савова коментира пред учениците, че мерките за неотклонение не са присъда, а целят да прекъснат престъпната дейност, обвиняемите да не се укрият, както и да се даде възможност на разследващите органи да съберат всички необходими доказателства.

Заместник – председателят на Окръжен съд – Кюстендил информира учениците и за различните видове дела, които разглежда съдът – наказателни, граждански, търговски, фирмени, като акцентира на разнообразните казуси и основната цел – върховенството на закона и защита на обществения интерес.

Учениците от 11 клас на ПМГ – Кюстендил задаваха въпроси за разделението на властите, възможността за подаване на сигнали за престъпления, в това число и анонимни, както и за това, какво се случа ако някоя от страните в процеса не са яви в съдебно заседание? Коментирана бе и възможността за свидетел със скрита самоличност.

Прокурор Сиракова отговори, че всички сигнали постъпили в прокуратурата се проверяват, в това число и с ангажиране на различни органи.

На учениците бе разяснено, че много професии и сфери на дейност намират място при работата на съда, като се ползват експерти в съответната област.

Това гостуване на ученици в Ден на отворените врати, организиран съвместно от Окръжен съд и Окръжна прокуратура – Кюстендил бе част и от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2021/ 2022 г.”.

Инициативата на ВСС, която е традиционна цели да помогне за професионалното ориентиране на младите хора, да се повиши тяхната правна култура. Идеята е гражданите са бъдат по-добре информирани относно структурата на съдебната система, функциите на различните органи в нея и спецификата на съдебните процедури.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular