Учредяват еднолично общинско дружество “Дупницатранс” за новата автобусна линия 5 Социални жилища – кв. „Байкал”, купуват 4 автобуса

Павираните участъци са силно компрометирани, те ще бъдат цялостно рехабилитирани, коментира кметът Методи Чимев

173-07-02 Методи Чимев
Методи Чимев

В Дупница да бъде учредено еднолично общинско търговско дружество “Дупницатранс”, предлага кметът Методи Чимев. Предложението е във връзка с утвърдената нова транспортна линия 5 Социални жилища – кв. „Байкал” и именно новият общински оператор ще бъде ангажиран с дейността по тази услуга, поясниха от пресцентъра на кметството.
Както е известно, община Дупница спечели проект “Интегриран градски транспорт”, който освен откриване на нова автобусна линия включва цялостно преасфалтиране на няколко километра улици, закупуване на 4 автобуса, изграждане на светофарно кръстовище (при Севдината фурна), електронна информационна система на спирките и т.н.
Дължината на трасето, което ще покрива линия 5, е 7,12 км в двете посоки, като ще бъдат изградени общо 13 нови спирки. За обслужване на жителите в работните дни ще бъдат извършвани 40 курса, а в делниците и празниците – 20. Отново по проекта са осигурени и средства за изграждането на ремонтна база, която ще бъде в “Злево”. Самата линия пък ще заработи през следващата година, тъй като трябва да бъде извършена цялостната рехабилитация на уличната мрежа по този маршрут.
“Това е един от най-сериозните проекти, който ще реализираме. Освен разкриване на нови работни места, предоставяне на услуги за гражданите, той дава и изключително голяма възможност за цялостен ремонт на уличната мрежа, за чиято реализация е немислимо да може да се осигури от собствени приходи. Ще дам за пример две от най-натоварените и в същото време изключително проблемни участъци – улиците „Бригадирска” и „Велико Търново”. Павираните участъци са силно компрометирани, като ще бъдат цялостно рехабилитирани. С пускането на новата автобусна линия очакваме и облекчаване на автомобилния поток”, коментира кметът на община Дупница инж. Методи Чимев.
Всички ремонтни дейности и предоставяни услуги са с крайна дата за реализация 31 юли 2018 година. Учредяването на едноличното търговско дружество предстои да бъде гледано на следващата сесия на общинските съветници.