Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаФамилия Захаринови от Яхиново с куп награди от конкурса за революционно слово...

Фамилия Захаринови от Яхиново с куп награди от конкурса за революционно слово „Оборище-факел на свободата”

Талантите Пепи и Гого спечелиха призови места с рецитаци на „Обесването на Васил Левски” и „Хаджи Димитър”

Артистичната фамилия Захаринови от Яхиново завоюва куп награди на Националния конкурс за революционно слово „Оборище- факел на свободата”, провел се на 9 април в пазарджишкото село Оборище. 8-годишният Петър Захаринов се класира на първо място в своята възрастова група (до 8 години) с рецитация на стихотворението „Обесването на Васил Левски” на Христо Ботев. В групата до 14 години Георги, който е на 10, е трети след изпълнение на „Хаджи Димитър”, също на Ботев. Двете отличия са индивидуални. „Опълченците на Шипка” на Иван Вазов донесоха на братчетата втора награда в категория „Групови изпълнители” за деца от 8 до 14 г. Георги и 80 -годишният дядо на талантливите момчета Георги Захаринов са първи във възрастовата група над 18 години с изпълнение на Вазовата ода „Кочо” („Защитата на Перущица”). За цялостно участие двете братчета, техният дядо Георги и баща им Методи Захаринов, който работи в противопожарната служба в Дупница, спечелиха и специалната награда на кмета на Оборище Милко Ангелов. Приносът на Методи Захаринов за успешното представяне е озвучаването по време на участието. Наградите са общо пет – две първи и по една втора, трета и специална, а отличията – медал, две купи, два плакета, три дипломи и една грамота.
Това е седмото издание на конкурса, проведен в читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1912“ в Оборище. Конкурсът е посветен на 185-ата годишнина от рождението на Васил Левски и 110-ата годишнина на основаването на читалището в Оборище. В конкурсната програма се включиха над 170 участника от 20 населени места, съобщават организаторите. Фамилия Захаринови са единствените участници в надпреварата за Кюстендилска, Благоевградска и Пернишка област, като в групата на Пепи са се изявили 80, а на батко му Гого – 45 деца. Изпълненията на участниците е оценявано от жури с председател Кирил Бояджиев – режисьор на дублажа за БТВ студиос , БНТ, глас на БТВ комеди и радио „Енджой” и членове: Петя Силянова – актриса в театър „София“, и Ангелина Славова – актриса в Младежки театър – София.
Това са поредните отличия за талантите, които мерят сили с рецитация не само от свое, но и от името на читалище „Пробуда 1939” – Яхиново. В навечерието на националния празник 3 март 10-годишният Георги спечели онлайн конкурса за рецитиране на патриотично стихотворение на тема „Аз съм българче“, организиран от читалище „Паисий Хилендарски 1928” – Бургас. Призовото място е за рецитация на стихотворението „Хаджи Димитър”. Георги и Петър са класарни на първо място в различни възрастови групи на Конкурса за изпълнение на хумористична творба „Чудонемирчета” в Казанлък.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular