Friday, June 21, 2024
HomeНовиниБългарияФандъкова: Получихме над 1500 сигнала заради бурята в понеделник

Фандъкова: Получихме над 1500 сигнала заради бурята в понеделник

“От тях над 900 са за наводнени обществени и частни сгради”, поясни столичният кмет

“Получихме над 1500 сигнала заради бурята вчера. От тях над 900 са за наводнени обществени и частни сгради. Имаме само 3 сигнала за паднали дървета в реки”. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на почистването на участък от Владайска река, цитирана от БТА.

Столичният кмет призовава хората да не изхвърлят отпадъци в дерета и речни корита и посочи като лош пример дере в Драгалевци засипано с едрогабаритни и битови отпадъци. По думите й, такива отпадъци могат да блокират състоянието на дерето и да станат причина за сериозни проблеми.

“Към момента нямаме данни за сериозни щети върху инфраструктурата и това се дължи и на дейностите по превенция – почистването на шахти, почистването на речни корита и трябва да продължим да го правим непрекъснато”, каза още Йорданка Фандъкова.

“След снощния рекорден дъжд от 50 литра на квадратен метър нивото на реките спада”, успокои столичният кмет.

Фандъкова припомни, че Столична община ежегодно почиства 500-метровите участъци на язовирните стени. Според нея това е изключително важна задача, която гарантира сигурност на населените места, които се намират в близост до общинските язовири.

През днешния ден ще продължат дейностите по почистване на шахти, отстраняване на паднали клони и дървета, както и почистването на пътните платна от наноси, свлечени от пороя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nova.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular