Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаФокусникът от Дупница Радослав Георгиев втори на фестивала „Fire magic“

Фокусникът от Дупница Радослав Георгиев втори на фестивала „Fire magic“

Магичното изкуство е всичко за мен, призна младият талант

Радослав Георгиев завоюва престижното второ място на фестивала „Fire magic“, на който мериха сили най-добрите илюзионисти в България. 23-годишният дупничанин получи отличието – купа и грамота, в категория „General magic” („Обща магия”) на фестивала, проведен във Вариететен театър – София, по повод Деня на хумора и шегата и 47 -годишнината от основаването на Клуба на илюзионистите в България.
„Във фестивала се включиха около 20 участници от цяла България, които представиха умения на световно ниво. Показаха уникални фокуси с карти, авторски номера. Аз се класирах на второ място, само 3 точки ме делят от първото място. Моят номер беше около 10-ина минути. Заложих на манипулации с кърпи, изчезващи предмети.

Един красив номер, при който изчезват предмети, появяват се от въздуха топчета, кърпи, светлини. Бях поканен от продуцентите, тъй като съм победител във фестивала „Нова българска магия” от 2017 г. Второто място ме амбицира и догодина ще участвам отново във фестивала. Започвам да се готвя още от сега и ще представя мой авторски номер, неща, които досега не са показвани. Радвам се, че след 2 години прекъсване заради пандемията успяхме да се съберем. Радвам се, че продуцентите успяха да съберат млади и възрастни, да общуват, да показват магии, красиви фокуси, с които ние „лъжем” хората, а те с удоволствие ни вярват”, разказа Радослав Георгиев.
Илюзионистите са оценени от 5 -членно жури, в което са продуцентът на фестивала Борислав Борисов – Боби Шоу, Васко Минчев, Никола Петров- Корли, председателят на македонската асоциация на илюзионистите Гого Реквием, председателят на сръбската асоциация на илюзионистите – Раде Грифони.

Exif_JPEG_420

Радослав Георгиев се занимава с магично изкуство от 10 години. „Харесвам цирковото изкуство и оттам се запалих и по магичното изкуство. Като всяко дете. От началото на шега, на майтап. Магичното изкуство е прекрасно. То е едно от най-красивите изкуства, най-древното изкуство, което се е появило на земното кълбо. Не е лесно изкуство. Изискват се много репетиции, много труд, много постоянство. Човек трябва да отдели много от времето си, за да постигне нещо – един фокус, един реквизит да оживее в ръцете на магьосника. Магичното изкуство е всичко за мен. 10 години то е част от живота ми. Щастлив съм, че с моите умения мога да радвам децата”, коментира Радослав.
Първите си стъпки дупнишкият илюзионист направил с помощта на Боби Шоу. „Когато тръгнах да се занимавам с магично изкуство, Боби Шоу беше човекът, който ми подаде ръка. Той ме приобщи към техния колектив, който е прекрасен. С тези хора могат да се обсъждат теми, свързани с магичното изкуство, на световно ниво. Това е човек, който помага на младите магьосници да стават истински илюзионисти и магьосници, да бъдат утвърдени имена и уважавани артисти. Шапка свалям пред него. Моите уважения за този прекрасен човек и илюзионист и за неговата дъщеря Десислава Димитрова-Шехерезада, също илюзионист, която миналата година беше гост на едно от моите събития миналата година в Дупница, и също е мой приятел”, каза илюзионистът.
Освен с фокуси Радослав Георгиев се занимава и с музика. Учи народно пеене. От 2 години е част от фолклорната група „Звездица” към дупнишкото читалище „Зора 1858” , чийто ръководител е София Илиева – солистка на ансамбъл „Филип Кутев”.
В момента Георгиев и неговият приятел Росен Янчев подготвят концерт в памет на Иван Гатев – диригент на бившия дупнишки Хор на момчетата „Канон”, част от който са били. В изявата безвъзмездно ще участват големите оперни певци Арон Аронов, Диман Панчев, Георги Петров, диригентът на хор ”Гусла” Валентин Бобевски.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular