Фолклорен конкурс “Дай, бабо, огънче” в село Мещица, на сцената излизат 620 деца

Националният детски фолклорен конкурс “Дай, бабо, огънче!” ще се проведе днес в пернишкото село Мещица. Тазгодишното издание е 13-то поред. Конкурсът се организира от сдружение “Дай, бабо, огънче” и местното читалище и с подкрепата на Община Перник, съобщи БНР.

620 деца от различни области в страната ще представят пред публика и жури песни, танци, детски фолклорни игри и гатанки. Освен големият брой участници, новото тази година е и големият брой инструменталисти – изпълнители на тамбура, гъдулка и за първи път кавал и гайда. За първи път в конкурса ще участва оркестър, ще има и гайдарски състав. Конкурсът е истински празник на българския дух и показва, че децата на България с радост поемат “огънчето” на българския фолклор, коментира председателят на сдружение “Дай, бабо, огънче” Жана Йорданова.

“Когато ги видиш колко са красиви, колко са шарени, усмихнати. Радват се, тичат…Това не можеш да го обясниш, това просто трябва да го усетиш. И то ти дава сили да продължиш напред, колкото и трудности да имаш. И ти казваш: “И така, продължаваме до следващия път”, сподели Йорданова

Участниците са на възраст от 4 до 17 години и са разделени в две възрастови групи.