Футболната легенда Александър Кючуков чества 70 г., кметът Чимев подари на Бат` Сашо плакет

Един от легендарните футболисти от славното минало на “Марек” Александър Кючуков чества своя 70-и рожден ден в сряда, съобщиха от пресслужбата на общината. Юбилярят гостува на кмета на община Дупница Методи Чимев по негова покана, като бе придружен от сина си Анжело Кючуков, който също е сред емблематичните футболисти на дупнишкия футбол. Кметът подари на Бат` Сашо плакет по случай юбилея, придружен с “Историята на Дупница”. Сашо Кючуков е част от емблематичния отбор, воден от Янко Динков, спечелил бронзовите медали, Купата на България и играл срещу грандовете “Байерн” (Мюнх), “Абърдийн” и “Ференцварош”. “За мен е винаги било чест да разговарям с легендите на “Марек”, донесли толкова много слава и радост на града. Излишно е да казвам, че такива като него са част от историята не само на града, а и на България”, е коментарът на Чимев.

“Изключително съм развълнуван от вниманието и отношението на г-н Чимев. Затова се изненадах, като ме покани. Той е много спортен човек, помага на футбола и в последните години, ако не е той, няма да го има отбора въобще. Аз съм оптимист и вярвам, че за “Марек” предстоят хубави моменти много скоро”, каза Кючуков.

Той е роден през 1950 година, а в мъжкия отбор на “Марек” дебютира едва на 16 години срещу “Асеновец” в “Б” група. От 1966 година до 1979 година железният защитник е неизменна част от състава на “Марек”. Има и един отбелязан гол, в контрола срещу младежкия национален отбор на България.

Семейство Кючукови са емблематични в световната история на футбола. Те държат все още рекорда за най-много играчи от “една къща”, играли в елита на България. Янко Кючуков (Чантра), Александър Кючуков, брат му Емил Кючуков, техните синове Анжело и Янек. “Проверил съм в статистиките на ФИФА, няма случай на 5-има от едно семейство, не роднини. До 2-3 години очаквам тази бройка да се увеличи на 7, защото Анжело-младши и Емил-младши скоро ще заиграят в елита”, допълни Кючуков-старши.

Анжело Кючуков-младши играе в “Славия”, а Емил Кючуков-младши е в състава на “Марек”.