Хандбалната легенда от Петрич Янко Монев разказва за добрите си години в Беласица

Янко Кунчев Монев е роден на 05.08.1968 година в гр. Каблешково, област Бургас. Първите си стъпки в спорта хандбал прави като дете в местното училище „Паисий Хилендарски“ при треньора Христо Ковачев. От 8-ми клас започва да учи в гр. Бургас и облича фланелката на хандбалния отбор Черноморец.  Постоянен титуляр е във всички възрастови групи на клуба. Два пъти е вицешампион на България с фланелката на „Черноморец“ Бургас. От 1986 година е студент в ВНВТУ „Тодор Каблешков“ в София. Отборът на института играе в Б РХГ и той става голмайстор на групата при треньор Румен Аврамов.

През 1989 година като участник в младежкия национален отбор е поканен от легендарния състезател, по-късно и треньор, на петричкия хандбал Георги Бучков, да стане участник в хандбалния отбор  на Беласица.

Постоянен титуляр е в мъжкия хандбален отбор на ХК Беласица до 1997 година. Под ръководството на треньорите Георги Бучков  и Огнян Танков се окичва с шампионската титла и златните медали на ХК Беласица през 1992, 1993 и 1994 години. Постоянен участник е и в мъжкия национален отбор на България при треньора Александър Върбанов, наставник и на отбора на ВИФ „Георги Димитров“, сега НСА.

Според него, никога не бива да се забравя покойния вече Живко Костадинов-Зрил, който беше основен спонсор на клуба по времето, когато са спечелени републикански титли и Купи на България. При това положение отборът на Беласица представляваше страната ни по европейските терени за КЕШ и носителите на национални купи. През 1997 година е треньор в ДЮШ на ХК „Цар Самуил“, където треньор на мъжете и президент на клуба е покойния Димитър Костенаров. През 2003 година се отказва изцяло от спорта хандбал по икономически причини.

Горд е, че е носил фланелката на мъжкия отбор на ХК Беласица Петрич, с който е постигнал най-големите си успехи в спортната кариера. Изказва благодарност за това, че негови треньори са били Георги Бучков и Огнян Танков и е горд, че е бил на терена заедно с мс Ненчо Назъров, Евгени Александров и всички останали от мъжкия хандбален отбор. Поздравява сегашният старши треньор  на мъжкия отбор на ОХК Беласица Красимир Мелков и останалите треньори от школата, които спечелиха промоция за влизане на мъжкия отбор отново в А РХГ. „Интересувам се от развитието на хандбала в Петрич. Отборът в момента ми харесва и дано за в бъдеще да се окаже нужната организационна и финансова помощ мъжкия отбор на ОХК Беласица да се завърне в А група и полека-лека да се стреми да постига целите, както бе през периода 1992-1994 години, когато хандбалът в Петрич се озова на върха в таблицата и община Петрич стана име в хандбала не само в България, но и в Европа“, категоричен е легендарният спортист.

Ташко СУЛЬОТОВ