Хванаха близо 100 кг хероин за 3,6 млн. лева на Дунав мост 

Задържаха огромно количество хероин на Дунав мост при Русе. 93,6 кг хероин, разпределен в 184 пакета, са задържани на ГКПП-Дунав мост вчера.
Те са намерени в тайник на бус с българска регистрация.

“Задържана е огромна пратка наркотични вещества, каза зам. главният прокурор Иван Гешев, който благодари на митническите и други служби, които са участвали в задържането.

Вчера към 9,20 часа на гише “Изход” е спрян микробус, който е бил празен и е пътувал в посока Западна Европа. На един от митничарите направило впечатление нетипичното дъно на автомобила и отклонил водача за проверка. В двоен под на товарното помещение са открити 184 пакета с бежово прахообразно вещество, с общо тегло 93,6 кг, за които полеви наркотест е показал, че съдържат хероин. Привлечен за контрабандата е 56-годишен български гражданин, който е задържан за 72 часа и предстои да му бъде поискана постоянна мярка „задържане под стража”.

“Предвиденото за този вид престъпление наказание е лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба в размер от 100 000 до 300 000 лева”, каза наблюдаващият прокурор Андрей Ангелов от Окръжна прокуратура-Русе и допълни, че по първоначални оценки стойността на наркотичното вещество е над 3,6 млн. лева. Става дума за хероин със сравнително висока чистота, стана още ясно по време на брифинга на прокуратурата, МВР и Агенция “Митници”. Проверката е извършена от опитен митнически служител с над 25 години стаж. Той е видял разминаване в морфологията на превозното средство и е забелязал, че подът от страната на шасито е преработван, обясни пред журналистите директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов и допълни, че са положени много усилия, за да бъде камуфлирано това наркотично вещество. „На изход трасето беше изключително натоварено през миналата седмица, но позитивното е, че нашите служители не са притъпили бдителността си, въпреки голямото натоварване от превозни средства, излизащи от България“, посочи още Костов. Още от вчера ГДБОП работи усилено по случая, тъй като вероятно се касае за международен трафик, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той допълни, че се очаква бъдещо развитие по разследването, тъй като в момента все още се провеждат оперативни мероприятия и процесуално-следствени действия./ dariknews.bg