Хванаха плувеца Антъни Иванов с канабис

Реакция: Само в България тревата е дрога, а алкохола си го правим в мазето

Плувецът Антъни Иванов е бил задържан с марихуана на 7 февруари от полицията в Благоевград. Откритото у него количество е около 0,4 грама, съобщиха официално от МВР.

Известният плувец е бил със своя 21-годишен приятел Борис Панайотов, който е от Сандански, а в момента е курсант в Академията на МВР. Двамата са спрени за проверка в следобедните часове в сряда в ж.к. „Еленово”.

Иванов и Панайотов са предали с протокол за доброволно предаване пластмасов гриндер с остатъци от тревиста маса и стъклена лула с тревиста маса, която след направен полеви тест е реагирала положително на канабис.

Прокуратурата засега не е образувала досъдебно производство, а само предварителна проверка. Двамата са били задържани за няколко часа и освободени.

В четвъртък сутринта Антъни Иванов проведе тренировка на басейна на спортен комплекс “Пирин”.
„Така се случи, че ни хванаха с малко количество марихуана. Видяха ни на улицата и ни претърсиха. Всички гадни и кофти решения, които се случиха около мен, ме подтикнаха да поискам да го направя. Беше доста стресиращо, всичко се случи много бързо. Около час ни държаха в полицията“, заяви пред журналисти Иванов.

“Съдействахме на органите на реда. В САЩ съм употребявал по медицинско предписание заради проблемите ми с рамото, но в България не съм. Марихуаната не е част от листата на забранените вещества от WADA. В момента съм наказан и не го следя”, обясни още Иванов.
“Притеснявам се за другото момче, защото той е в Академията на МВР. За мен е изненада, че толкова голямо внимание се обръща на една нелепа грешка. Със сигурност примерът, който давам, не е добър и съжалявам, но както виждате съм на басейна”, коментира още Антъни Иванов.
Той отправи послание и към своите приятели във фейсбук.

Само в България “тревата” е дрога, а алкохола си го правим в мазето, написа в профила си плувецът.

Към публикацията си Иванов е прикачил снимка на спортиста с най-много златни олимпийски медали за всички времена Майкъл Фелпс, на която се вижда как той пуши трева от бонг.

“Няма да се оправдавам за нещо, което се случи защото не съм лъжец, но много неща в медиите са написани доста грешно и подвеждащо. Въпреки това бих искал да кажа, че не съм задържан за 24 часа и тази сутрин (бел.ред. четвъртък)  бях в басейна. Случаят вчера беше определен за “маловажен” от органите на реда и бях пуснат след 1 час заради “смешното” количество от 0.02г. Разбирам защо стига всичко това до медиите просто не разбирам защо се вдига шум за такива неща, а не за сериозни такива. Пожелавам ви лек ден. Ето ви и Майкъл Фелпс преди години, но едва ли го наричат с такива епитети каквито вече чух аз”, пише още Иванов.

Припомняме, че Антъни Иванов е български плувец, състезаващ се в дисциплината бътерфлай. Той е бивш състезател на ПК „Вихрен“.

През 2017 г. Антъни Иванов получи наградата „Спортист на годината“ на Сандански, връчена от кмета Кирил Котев. Снимка: Община Сандански, архив

На световното първенство по плуване през 2017 година в Будапеща Иванов постига един от най-силните резултати в българското плуване, като се класира на 8-о място на финала на 200 метра бътерфлай и подобрява националния рекорд в тази дисциплина с време 1:55.55 минути в сериите. През същата година, кметът на град Сандански Кирил Котев му връчва и приза „Спортист на годината”.

През  2023 г. след пропусната допинг проверка, Антъни Иванов влезе в конфликт  с Българската федерация по плувни спортове и засипа с обиди нейното  ръководството. В резултат на това бе наказан за 3 години за уронване на престижа на федерацията. От екипа на Антъни пък се заканиха, че  ще заведат дело за 100 000 лева, както и че ще настояват за отнемане на лиценза на федерацията.

Другото задържано момче е Благой Панайотов. Той беше един от тримата плувци, наказани за употреба на допинг през февруари 2021 година. Бившият държавен шампион на 200, 800 и 1500 м. свободен стил беше санкциониран заедно със Здравко Баблаков и Светлозар Николов заради положителни проби за анаболния стероид станозолол.