Хвърлят хилядите мъртви в общи гробове, 10 хил. са изчезнали след водната стихия, която заличи Дерна 

Над 5000 са мъртвите, изчезнали са 10 хиляди души, след като в неделя бурята Даниел скъса язовирна стена и подобие на водно цунами помете цели квартали на пристанищния град Дерна в Източна Либия. Опустошението описват Ройтерс, Би Би Си и АП в репортажи и днес, в третия ден на издирване на оцелели, когато багери разравят пръстта в гробище и хвърлят телата, увити в чували за трупове и одеяла, едно след друго в масови гробове, преди да ги зарият.

Смята се, че много от 10-те хиляди изчезнали са били отнесени от морето. Но живите се надяват да открият своите мъртви. Болничните коридори са покрити с тела, сред които сноват хора с надеждата да открият сред тях изчезналите си роднини – виждат репортери. Докарват още мъртъвци.

Местният жител Мустафа Салем казва, че досега е загубил 30 членове на семейството си.

Вероятно бурята първо е скъсала стената на язовир на около 12 км от Дерна, водата се е спуснала по долината и е помела втори язовир, който се намира по-близо до града – казват експерти по водно строителство пред Би Би Си и така обясняват огромния мащаб на бедствието.

Видеозапис, направен след падането на нощта в неделя, показва как река от наводнението се стича през Дерна, а колите се люшкат в нея. Дневната светлина на сутринта разкрива разрушени квартали, улици, покрити с кал и отломки, затрупани и преобърнати автомобили. Разказват се истории за хора, отнесени в морето, докато са се опитвали да се качат на покривите, за да оцелеят, пише Би Би Си.

Наводнението е опустошило една четвърт или повече от средиземноморския град, заличавайки сградите с техните жители – добавя Ройтерс.

Хишам Чкиуат от правителството на източната част на Либия определя шокиран пред Би Би Си това, което е видял, като “цунами”.

Министърът на здравеопазването на Източна Либия Осман Абдулджалел казва пред АП: “Бяхме зашеметени от размера на разрушенията… Трагедията е много значителна и не е по силите на Дерна и на правителството”.

Сателитни снимки на града от преди и след бедствието показват, че сравнително тесният воден път през центъра на града сега е няколко пъти по-широк, а всички сгради, които са се намирали покрай него, са изчезнали. В сряда към Дерна се насочиха конвои с помощи и булдозери. Той не е единственият засегнат. Суса, Ал-Марж и Мисрата също не са пощадени от бурята в неделя.

Спасители продължават трескаво да търсят оцелели. “Призоваваме всички млади либийци, всеки, който има диплома или някаква медицинска квалификация, да дойде и да ни помогне – призовава доброволецът от Дерна Мохамед Камати чрез Ройтерс. – Имаме недостиг на медицински сестри. Нуждаем се от помощ.”

Такава започна да пристига, включително от Египет, но спасителните усилия са възпрепятствани от политическата ситуация в Либия. Страната е разделена между две съперничещи си правителства. САЩ, Германия, Иран, Италия, Катар и Турция са сред страните, които заявиха, че са изпратили или са готови да изпратят помощ.

Но достигането ѝ е трудно. Либия се намира в политически хаос. Откакто дългогодишният ѝ владетел полковник Муамар Кадафи беше свален и убит през 2011 г. – богатата на петрол страна на практика е разделена на две части: временно, международно признато правителство, което работи в столицата Триполи, и друго в източната част на страната. Въпреки разделението правителството в Триполи изпрати самолет с 14 тона медицински материали, чували за трупове и над 80 лекари и парамедици.

Дерна, град с около 89 хил. жители, разположен на около 250 км източно от Бенгази покрай брега, е заобиколен от близките хълмове на плодородния регион Джабал Ахдар. Някога градът беше мястото, където бойците от групировката “Ислямска държава” изградиха присъствие в Либия след падането на Кадафи. Няколко години по-късно те бяха прогонени от Либийската национална армия – сили, лоялни на генерал Халифа Хафтар, който е съюзник на източната администрация. Влиятелният генерал заяви, че в момента източните власти оценяват щетите, причинени от наводненията, за да могат да бъдат възстановени пътищата и електричеството, което да подпомогне спасителните дейности./ offnews.bg