Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияХероин за 16 млн. лв., скрит в матраци, откриха на "Капитан Андреево"

Хероин за 16 млн. лв., скрит в матраци, откриха на “Капитан Андреево”

Хероин за 16 милиона лева е задържан на “Капитан Андреево”. Наркотикът пътувал скрит в матраци с тир от Иран. Шофьорът е задържан за 72 часа.

На 17 април на митническия пункт “Капитан Андреево” е спрян ТИР с турска регистрация, пътуващ от Иран към ЕС. Камионът е отделен за проверка, когато митническите служители се натъкват на матраци, вместо мемори пяна, те са пълни с хероин.

“Вътре в самите матраци са били открити множество на брой прозрачни полиетиленови лентовидни пакети с прахообразно кафяво вещество. На полевия наркотест същото реагира на хероин”, каза Иван Стоянов, окръжен прокурор на Хасково.

От матраците са извадени общо 402 килограма хероин. На пазара на едро цената му се определя на над 16 милиона лева. За последните 5 години това е най-голямото количество наркотик, залавяно на “Капитан Андреево”. Служебният вътрешен министър подчерта.

“Тук е мястото да ви уверя, че за това количество хероин, няма информация от партньорски служби”, заяви Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Агенция “Митници” анализира каналите за трафик на наркотици и отчита, че количествата на хероин намаляват и пазарите се променят. Един от примерите – след като талибаните взеха властта в Афганистан преди три години издадоха указ, забраняващ отглеждането на мак в цялата страна.

“Маковите полета в Афганистан, по информация, голяма част от тях са унищожени, което съответно намали и трафика на това наркотично вещество хероин през границата на страната”, отбеляза Цецка Дончева, директор Дирекция митнически разследвания.

Шофьорът, превозал наркотика, е задържан./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular