Friday, June 21, 2024
HomeНовиниСвятХората в Русия не виждат алтернатива на Владимир Путин

Хората в Русия не виждат алтернатива на Владимир Путин

Жителите на Русия не виждат алтернатива на Владимир Путин – половината искат да го виждат на президентския пости след 2024 г., когато приключва сегашният му мандат. Това сочат данни от анкета на центъра “Левада”, пише в. “Ведомости”.

Същевременно броят на желаещите мащабни промени в Русия е нараснал за година от 42 на 57 процента. Хората обаче нямат предвид смяна на властта, а вдигане на разходите за социална политика, отбелязва директорът на “Левада” Лев Гудков.

Дейността на президента Владимир Путин се посреща содобрение от 82,2% от населението на Русия, а 53,6 на сто дават положителна оценка за дейността на министър-председателя Дмитрий Медведев. Това сочат данни от анкета на руския център ВЦИОМ, поместени днес на сайта му, предаде ТАСС.

“Не се очертават никакви приемници (на държавния глава), хората се отнасят към това прагматично. При страха от промени те гледат на политиците с недоверие, а доколкото възприемат Путин като консерватор, смятат, че тъкмо той може да пази статуквото. Затова например, след като президентът не се изказа за пенсионната реформа, хората все още чакат той да си каже думата”, коментира Гудков.

Очаква се Държавната дума да разгледа проектозакон за вдигане на пенсионната възраст в страната от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете. Същевременно Кремъл уверява, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията.

“Народът ни свързва промените с Путин. Хората са недоволни от стандарта и корупцията, но смятат, че само той може да реши проблемите (. . .) Хората искат подобрен брежневски вариант”, смята икономистът Евгений Гонтмахер.

Според него в Русия не може да съществува схемата “добър президент – добро правителство”. “Един добър президент е добър, защото сгълчава правителството”, казва експертът.

В редакционен коментар “Ведомости” анализира шансовете за активни протести в Русия срещу вдигането на възрастта за пенсия. Според проучване на фонда “Обществено мнение” 82 на сто от хората в страната са против замисляната реформа. “На фона на това тотално неприемане” правителството – вносител на проекта, “чака сега дали пасивното недоволство ще прерасне в активно, сиреч ще има ли протести (. . .) Засега обаче най-малкото не е сигурно, че ще има бунт – недоволството не излиза извън рамките на интернет и нито една реална политическа сила не би дръзнала да оглави протеста”, пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

През 2005 г., когато властите смениха ред социални придобивки с парични обезщетения, пенсионерите в цяла Русия излязоха на улиците. Сега обаче недоволство кипи само в Мрежата, при все че поводът засяга всички трудоспособни жители на страната, посочва изданието.

Интернет е механизъм за изпускане на парата – дава възможност за изразяване на протест в ненасилствени форми, формално безопасни и за властта, и за недоволните. А за момента няма и желаещи да оглавят протеста, отбелязва политологът Евгений Минченко.

Засега впрочем няма и къде да свикат хората – по време на започналия в Русия Мондиал в градовете, където има мачове, е по-трудно от обикновено да получиш разрешение за митинг. Това свежда до минимум шансовете за протестна дейност сега; наесен обаче предстои изборна кампания и вдигането на пенсионната възраст може да се окаже ключова тема, казва аналитикът.

Според в. “Комерсант” в Русия все пак се планират улични протести. А междувременно първата петиция срещу вдигането на пенсионната възраст, събрала 100 000 подписа на сайта “Руска обществена инициатива” (РОИ), вече е изпратена до вицепремиера и шеф на правителствения апарат Константин Чуйченко.

По закон кабинетът разполага с два месеца, за да я разгледа, но дотогава според вестника оспорваният законопроект може вече да бъде приет на първо четене.

Конфедерацията на труда в Русия обсъжда кампанията за вдигане на пенсионната възраст не само в интернет, но и офлайн. Започна работа обществен щаб, който ще координира колективните действия в отделните региони на федерацията, заявява президентът на синдикалната централа Борис Кравченко.

“Световното по футбол в Русия приключва на 15 юли, а за 19-и е насрочено първото четене на проекта в Държавната дума. Мисля, че точно за тези дни ще подадем заявки (за протестни акции) в големите градове”, добавя синдикалистът.

Източник: БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular