Saturday, May 25, 2024
HomeНовиниБългарияХора с увреждания остават без пенсии и добавки заради изтекли ТЕЛК решения

Хора с увреждания остават без пенсии и добавки заради изтекли ТЕЛК решения

Хора чакат с месеци дата за ново освидетелстване от комисия

Още един проблем с пенсии – този път при хората с увреждания, които имат ТЕЛК решения, изтекли след края на епидемичната обстановка. Те остават без пенсия и добавка за Великден, тъй като трябва да чакат с месеци дата за ново освидетелстване от ТЕЛК, за да получават отново инвалидна или социална пенсия.
Емил Братанов има проблеми със сърцето и вече три пъти е бил на ТЕЛК. Последното решение изтекло на 1 април.
“Пенсията спира докато не ме преосвидетелстват – а това може да стане след няколко месеца”, каза Братанов.
За да не остава без пенсия Емил подал заявление да се яви на ТЕЛК още на 8 март.
“В крайна сметка аз съм на ТЕЛК на 25 май. Какво – ще станем клиенти на бързи кредити. Шегувам се. Аз имам семейство, не съм все пак без крака без ръце, без очи. Но хората, които са сами вкъщи и са в такова положение, те какво биха правили 3 месеца?”, пита пенсионерът.


ТЕЛК решението на Емил не е удължено служебно с 3 месеца, защото е изтекло на първи април ден след края на извънредната епидемична обстановка.
“Изглежда страшно несправедливо – точно хората, които се нуждаят от тази подкрепа с внезапната отбрана на извънредната епидемична обстановка дори и да са предприели мерки. Тоест, нямат вина, просто са забавени заради ситуацията, в която самите решения излизат бавно”, обясни омбудсманът Диана Ковачева.
“Мислила държавата и не го домизмислила. Помагаме ви, ама нито ковид добавка сега ще вземем, нито великденски ще вземем”, коментира Емил Братанов.
От здравното министерство отказаха да застанат пред камерата ни. Заместник-социалният министър Лазар Лазаров увери, че ще се търси вариант със здравното министерство как да се реши този въпрос.
Решението на проблема изисква промени в законодателството, обясниха от здравното министерство, но отказаха да застанат пред камера. От там не знаели колко ТЕЛК решения изчитат през април, защото информацията се прехвърляла в новоизградената електронна система./БТА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular