Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияХотелиерите ще получат парите за украинските бежанци до 15 април

Хотелиерите ще получат парите за украинските бежанци до 15 април

Над 130 са хотелите, подслонили бягащи от войната в Украйна, които до момента са подали заявления за подпомагане от държавата. Това съобщи в Пловдив председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров. Той подчерта, че средствата ще бъдат преведени по сметките до 15 април. На този етап не се предвижда увеличение на парите за нощувка на човек, която е 40 лева на ден.
Спрямо подадените до момента заявления и фактури от страна на хотелиерите ще бъдат изплатени общо над 6 милиона лева до средата на месеца, уточни Илин Димитров: “Засега сумата от 40 лева според информацията, която имаме от хотелиерите, като аз съм почти всеки ден на срещи с тях, тях ги устройва. Винаги може по-добре, факт е, но трима души в една стая, това е около 120 лева, което е напълно достатъчно. Вече времето се стопля и отоплението няма да излиза толкова скъпо. Знаете, че и токът се нормализира вече, така че за момента тя ще остане в този размер”.
Прогнозата на Илин Димитров за предстоящия летен сезон: “Ще бъде по-добър от миналия, но ще е далеч от 2019-та за съжаление. Ако не бяха възникнали военните действия, ние щяхме да стигнем почти нивата на 2019-та”./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular