Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградХристина Стоилова осъди театъра в Благоевград на 2500 лв. – ползвали нейна сценография...

Христина Стоилова осъди театъра в Благоевград на 2500 лв. – ползвали нейна сценография зад гърба й

 

01-01-07stoilova1
Христина Стоилова

Сценографът Христина Стоилова осъди благоевградския театър да й плати 2500 лв. за нарушено авторско право. Тя твърди, че без нейното знание и съгласие в спектакъла „Приказка за снежинката със синьото носле“ е ползвана нейна сценография от представлението „Търси се приятел“, поставено на театралната сцена през 2003 г.

Въз основа на заведеното дело Окръжен съд-Благоевград осъди Драматичен театър „Никола Вапцаров“ за нарушено авторско право. Културният институт ще трябва да плати обезщетение на Христина Стоилова за това, че е използвал нейна сценография за детски спектакъл, представен на благоевградската публика, но без да я посочи като автор. Даже в културния афиш било посочено, че сценографията е дело на Георги Славков.

Въпросната детска пиеса е поставена на сцена за първи път през 2003 г. Миналата година обаче били внесени изменения в костюмите и декора. Без съгласуване с Христина и без нейно знание и разрешение е била използвана в спектакъла с ново име – „Приказка за снежинката със синьото носле“, като за автор е посочен Георги Славков.

По този начин театърът нарушил неимуществените права на Христина Стоилова – на признаване на нейното авторство върху създадената от нея сценография.

След като узнала за поставения с нейна сценография спектакъл под друго име, тя преживяла редица негативни емоции – огорчение, тревога и обида от нарушаването на правото й като автор. Именно затова предявила иск от 2500 лева, представляващи неполучено авторско възнаграждение за използване на сценография ведно със законната лихва върху тази сума, както и иска от 1500 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди.

Експертизата на вещо лице установила, че наистина има нарушено авторско право. Христина Стоилова е останала огорчена и разочарована от факта, че нейното авторско произведение се използва от благоевградския театър без разрешението й и без отразяване факта на авторството й. Тя се притеснила, че този факт ще повияе негативно на доброто й име сред творческите среди.

Затова съдът прие, че искът й от 1500 лв. за причинените от нарушението неимуществени вреди е напълно основателен. Магистратите решиха, че са настъпили и имуществени вреди, представляващи неполучено авторско възнаграждение. Затова осъдиха Драматичен театър „Н. Вапцаров“ да изплати на ищцата 2500 лева.

Съдът задължи културния институт в Благоевград да преустанови използването на посоченото произведение, включително и чрез невярното посочване като автор Георги Славков както в интернет страницата на театъра, така и във всички други печатни и електронни материали, съдържащи информация за спектакъла.

Решението не е окончателно и може да се обжалва.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular