Цацаров отказа да „рипортва“ пред НС разследванията за корупция

tsatsarov

Главният прокурор Сотир Цацаров е категоричен, че няма да докладва пред парламента как вървят разследванията за корупция. Това стана ясно по време на дискутираните от Висшия съдебен съвет (ВСС) препоръки в последния мониторингов доклад на Европейската комисия. В него една от основните препоръки е свързана с отчетността на главния прокурор и хода на разследванията, свързани с корупцията по високите етажи на властта.

В хода на дискусията на заседанието на ВСС в четвъртък, Цацаров изрази притесненията си от използвания в доклада термин to report (от англ. докладвам, бел. ред.), като предположи, че по-добрият синоним в случая бил “да информира”. “Кому ще рипортва?”, попита главният прокурор. Той обясни, че в доклада не е визирано отчитането на прокуратурата пред медиите. Главният прокурор увери членовете на ВСС, че веднага след сформирането на ново Народно събрание, той ще предложи някоя от парламентарните комисии да организират изслушването му. Той обаче беше категоричен: конкретни разследвания няма да бъдат отчитани. Той обясни, че тази форма на контрол е “доста силна” и дава възможност прокуратурата да отговаря по въпроси за наказателната политика.

Цацаров обясни, че от две години държавното обвинение поддържа каталог с корупционните дела. В него те са разделени на две – същинските корупционни престъпления и тези, които са с корупционен елемент. Благодарение на каталога се уеднаквява работата на МВР и прокуратурата по делата за корупция. На всеки три месеца главният прокурор информирал Еврокомисията за повдигнатите обвинения и присъдите по корупционни дела, които, по думите му, са “за съжаление повече оправдателни”.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обясни, че трябва да бъде създаден механизъм за публично отчитане на отговорните институции по делата за корупция. Това означава въвеждането на процедура и ред, обясни Панов.

Главният съдебен инспектор Теодора Точка заяви, че е удовлетворена от Евродоклада, тъй като в него нямало критики за работата на Инспектората на ВСС. В доклада е отбелязано, че благодарение на ИВСС е постигната отчетност и ефективност на съдебната власт. “Същевременно отчитам и констатацията за неизползван в пълна степен потенциал на институцията да следи за независимостта и почтеността на съдиите, прокурорите и следователите и то поради доскорошната невъзможност, породена от липсата на правомощия”, става ясно още от позиция на главния съдебен инспектор.