Цацаров разкри: Производството на цигари и алкохол без бандерол не е престъпление

Главният прокурор Сотир Цацаров разясни на депутатите, че в момента производството на акцизни стоки като цигари и алкохол без бандерол не е престъпление. Той бе изслушан от парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата, която проведе в четвъртък заседание, посветено на нелегалното производство, разпространение и търговия с цигари.

Това се случва близо две седмици след ареста на шефа на “Винпром Карнобат” Миню Стайков, който е уличен в данъчни престъпления и пране пари покрай разбития нелегален цех за цигари в Карнобат. Цацаров поиска депутатите да променят закона като въведат наказателна отговорност за производство на акцизни стоки без бандерол, както и за приготовление за производството им.

“Законът не предвижда наказуемост за самото производство. Този детайл е толкова смехотворен, толкова и реален. Наказание има за продажба и за държане”, заяви главният прокурор. Според него трябва да се въведе “диференциране на наказателната отговорност“ при контрабандата. “Ако приемете, че трябва да има наказание и за производство, тя трябва да бъде далеч по-висока. Една степен по-ниска трябва да бъде за разпространение и държане“, обясни Цацаров виждането си.

Не стана ясно обаче как технически ще се подхожда в случаите, когато лицензирана фабрика произвежда алкохол или цигари както за легалния, така и за нелегалния пазар като просто не поставя бандероли на част от продукцията. Алкохол без бандероли бе открит през 2010 г. именно във винпрома на Миню Стайков, а турски доклад посочваше “Булгартабак” като основен доставчик на контрабандни цигари в южната ни съседка.

Цацаров коментира още, че страната ни има сериозен капацитет за производство на големи количества контрабанда.

“В България има модерни машини, цели поточни линии, които са и мобилни. Могат да бъдат преместени без особени проблеми от един град в друг, или в друга държава. Има и пълна автономност на производството, то е от закрит тип”, коментира той.

Той разказа, че в две от разбитите през последните месеци фабрики за цигари работниците са чужди граждани от бивши социалистически републики и живеят напълно изолирани в самите цехове, които имат сериозна охрана и наблюдение.

“Установената фабрика в Карнобат е оборудвана с 2 модерни дизелови генератори. Единият е открит вътре в помещението, другият отвън. Те гарантират непрекъсната работа”, каза главният прокурор. Той допълни, че независимото захранване гарантира, че по никакъв начин не може да бъде установено, че в помещенията се осъществява промишлена дейност.

Главният прокурор коментира още, че в България съществува огромен вторичен пазар на машини за производство на цигари и той е напълно безконтролен.

“Има огромен вторичен пазар на рециклиране на такива машини, както и огромен пазар на продажбата на машините във и извън страната. Малцина са хората, които свиват цигари любителски. Цигарите се правят от машини”, каза Цацаров.

Според него си заслужава да се помисли за въвеждането на регистрационен или лицензионен режим за производство или търговия с такава техника.

Подобна идея бе предложена през юни по време на дискусия за цигарената контрабанда. Тогава Петър Ганев от Института за  пазарна икономика предложи да се въведе регистрация на машините за производство на цигари и информацията с коя от тях е произведена съответната кутия цигари да присъства на нов баркод, с какъвто от май 2019 г. трябва да е оборудвана всяка кутия цигари, произведена в ЕС. По този уникален сериен номер ще може да се проследява целия път на кутията цигари от производителя през дистрибутора до пункта, от който клиентът я е купил, посочи той.

В момента дори конфискуваните от митниците машини, които са произвеждали контрабандни цигари, се продават на търгове съвсем свободно, аргументира се преди месеци Ганев.

Сега идеята за регистрация на машините за цигари се лансира и от Цацаров.

Обявените от него мерки срещу контрабандата идват ден след като премиерът Бойко Борисов се похвали, че нейният дял у нас е паднала до рекордно ниския процент от 4.7%, което контрастира с казаното от главния прокурор.