Центърът за кризисно настаняване на бездомни лица в Дупница отвори врати

Сашко от Дупница
  • Нуждаещите се обаче все още не знаят за новата услуга

  • Сашко разбра за центъра от „Вяра”, едвам преживява със 100 лева наследствена пенсия

Центърът за кризисно настаняване на бездомни лица в Дупница вече функционира. Сградата отвори врати на 1 декември (неделя), но до 5 декември (четвъртък) все още никой не го беше посетил. Оказва се, че нуждаещите се от подслон и топла храна в студените зимни дни не са информирани за новия център.

Центърът за кризисно настаняване на бездомни лица

В района на кооперативния пазар в Дупница срещнахме Сашко. Той живее на улица „Евтим Трайчев” в града, но преживява зимата много трудно. Сашко живее сам и нито може да си осигури отопление, нито да се нахрани добре с наследствената пенсия от 100 лева, която получава. Тежкото му положение си личи и по външния му вид. Възрастният мъж е със скъсани панталони и много старо и мръсно яке. Краката са му черни от мръсотия, а обувките му представляват гумени цървули. Той разбра за Центъра за кризисно настаняване от „Вяра” и заяви, че най-вероятно ще го посети в близките дни.

Тежкото положение на възрастния мъж си личи по външния му вид.

„Изобщо не съм чувал за този център. Но това е много хубаво, трябва да има повече такива неща. През зимата на всички ни е много трудно. По време на студените месеци се събираме да се топлим заедно с комшии, но не е лесно. Започваме да се караме и на никого не е приятно. Пенсията, която получавам, е наследствена, от майка ми. Тя беше пенсионирана при трудова злополука и след като почина, аз получавам 100 от парите, които получаваше тя. После живеех с баща ми и мащехата ми, но и те вече не са сред живите. Сега съм чисто сам и съм в много затруднено положение. Затова ходя с тази торба и пръчка и събирам по нещо, за да си помагам по някакъв начин. След като от вас разбрах за този център, може би ще отида да хапна една топла супа и да преспя там при най-студените нощи”, каза Сашко.

Красимира Александрова

Посетихме и новия център. Сградата разполага с всичко необходимо. Тя е оборудвана със спални помещения с гардероби, бани и тоалетни и трапезарии. На разположение са готварска печка, хладилник, пералня и телевизор. Всеки ден се готви храна за посетителите, която се бракува, ако не е използвана същата вечер. Центърът се намира на улица „Велико Търново” и е в непосредствена близост до Бърза помощ и общинската болница.

Спалните помещения

„Това не е популярна услуга на територията на град Дупница и на това отдавам липсата на посещения досега. Тя стартира сега и ще продължи до 31 март. Ние много разчитаме на вас, като популярни медии, да разпространите функционирането на тази услуга. Готови сме да посрещнем първите потребители, които ще дойдат. Центърът ще работи от 18 часа до 10 часа сутринта. Идеята е потребителите да бъдат на топло и да имат топла вечеря и закуска. Те ще могат да ползват пространствата, които ще бъдат отоплени. На тяхно разположение е и банята, за да могат да направят личния си тоалет. След като пренощуват, те трябва да напуснат центъра до 10 часа, а на следващия ден ще могат да посетят центъра отново. Стартирахме тази услуга по предложение на кмета инж. Методи Чимев и беше гласувана от Общинския съвет. Това е общинска услуга и не е делегирана от държавата дейност”, коментира пред репортери управителят Красимира Александрова.

Трапезарията разполага с всичко необходимо.

Тя разясни и каква процедура се извършва с всеки постъпил:
„Това е процедура за предотвратяване и ограничаване на неприемливо поведение в центъра. Има определени правила, които ние сме поставили относно посещението в центъра. Хора, които са в нетрезво състояние, няма да бъдат допускани, както и такива, употребили упойващи вещества. Тези, които нямат лична карта, ще трябва да се обърнат към дежурния към МВР, за да им предостави документ, че нямат лична карта. Хора, които нямат подслон, могат да посетят новия център, стига да покриват тези условия. Тук ще има дежурен, който ще разговаря с постъпилите и ще оказва съдействие на тези хора през нощта. Има правилник за вътрешния ред, който вече е утвърден от кмета, и ще трябва да се спазва от всички”.
Има четирима служители, които дълги години са работили с деца в неравностойно положение.

Санитарните възли в сградата

„Децата, които са били настанявани за спешен прием, не са се различавали много от хората, които ще дойдат тук. Така че екипът има готовност да се справи с потребностите, които имат хората, ползващи тази услуга. Всеки един посетител може да дойде и в по-късните часове, независимо кога. Има звънец отвън, на видно място в полицията е написан и телефонът на центъра. Ако някой гражданин види бездомен човек, може да подаде сигнал на телефон 112. Оттам дежурният полицай ще доведе лицето за настаняване в кризисния център. Идеята е да се помогне на хората, които нямат подслон, за да не спят на открито. По този начин община Дупница се грижи за живота и здравето на тези наши съграждани”, завърши управителят.
Потърсихме Дирекция „Социално подпомагане”-Дупница с въпрос дали има статистика, която се води за броя на бездомните лица в града.  „Уведомяваме Ви, че на територията на община Дупница няма официално регистрирани бездомни лица”, беше отговорът, който получихме.