ЦИК обявява до дни обществената поръчка за машините за гласуване

mashinno-glasuvane

Вече са определени основните параметри на обществената поръчка за машинното гласуване на предсрочните парламентарни избори на 26 март. До броени дни тя ще бъде обявена. Това съобщи в предаването „Неделя 150“ по БНР председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева.

Мисля, че ще има фирми, които да кандидатстват за нашата обществена поръчка, прогнозира тя. Според Алексиева, не се очертават непреодолими външни фактори, които да направят машинното гласуване невъзможно:

ЦИК не мисли в такъв вариант. Такива изключения досега не са се случвали. Имало е спиране на машинно гласуване в секциите, които бяха определяни – за отстраняване на технически проблем.

Алексиева посочи още, че след изборите ЦИК ще предложи промени в изборния закон.

В петък ЦИК поправи решението си за гласуването с машини, като записа, че на изборите на 26 март машинно гласуване се провежда във всички избирателни секции.

Комисията ще организира, ръководи и контролира този вид гласуване и обработката на данните от него, предаде БНР.

Машинното гласуване се осъществява чрез специализирани машинни устройства и електронни средства, като комисията ще определи техническите изисквания. Ще има задължителни указания на изпълнителите на техническото и програмно осигуряване. ЦИК също така ще приеме вида, ще одитира и тества специализираните машинни устройства.

В деня преди изборния ден в избирателните секции ще се оборудва допълнителна кабина за машинно гласуване. Ще се направят тестове на специализираните машини. Бюлетината на машината ще се проектира по същия начин както хартиената бюлетина, включително ще предоставя възможност на избирателя да не гласува за нито една кандидатска листа.

Избирателят по свой избор ще може да гласува или с хартия, или на машина. В случаите, когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно, Секционната избирателна комисия ще уведоми незабавно Районната и Централната. Гласуването ще продължи с хартиени бюлетини.

Централната избирателна комисия уведомява българските граждани, че могат да заявят желанието си да гласуват в секции извън страната в предстоящите избори за народни представители, като подадат заявление за гласуване извън страната чрез интернет-страницата на комисията. Възможността за това е налична от днес 4 февруари в раздел „Избори за Народно събрание 2017“, подраздел „Гласуване извън страната“.

Срокът за подаване на електронно заявление през сайта на Централната избирателна комисия изтича на 28 февруари, 24 ч. българско време.