Thursday, May 23, 2024
HomeНовиниБългарияЦИК отсече: И да няма машини за гласуване, вотът пак ще е...

ЦИК отсече: И да няма машини за гласуване, вотът пак ще е законен

Няма как да се вземе решение за обявяване на обществена поръчка преди издаване на указа за насрочване на съответния вид избор, уточняват от комисията

23-12-01-cik-1

Имаме уверение от служебния финансов министър, че ще бъдат осигурени средства за машинно гласуване, но и да не стане, изборите няма да са незаконни, заявиха от ЦИК. От комисията дадоха брифинг, след като се срещнаха с вицепремиера Стефан Янев, за да обсъдят как държавата ще действа, след като ВАС отмени решението да се гласува с машини само в 500 секции.

„По отношение на това дали ще ни стигнат 30-те милиона лева от утвърдената план-сметка за провеждането на изборите – няма да стигнат, но имаме уверението от служебния финансов министър, че те ще бъдат осигурени и ще бъде коригирана сметката. Не мога да кажа колко още средства ще са необходими“, заяви един от говорителите на ЦИК – Камелия Нейкова. По думите й тепърва предстои да се уточни каква ще е сумата и дали машините ще бъдат закупени, или наети. Тя призова да им бъде дадено малко време, за да вземат разумно решение.

„Няма как ЦИК да вземе решение за обявяване на обществена поръчка преди издаване на указа за насрочване на съответния вид избор“, уточни Нейкова.

„Няма основание да се счита, че ако няма машинно гласуване, изборите няма да са законосъобразни”, заяви пък другият говорител – Александър Андреев.

„Ако не се яви изпълнител на машинно гласуване или този изпълнител не успее да покрие изискванията на обществената поръчка, това не би довело до незаконосъобразност и атакуване на изборите“, посочи той. По думите му машинното гласуване е възможност за избирателите, която да се осъществява заедно с бюлетинното и ако машините по някаква причина не работят, то изборният процес ще продължава с гласуване на хартия.

По отношение на обвиненията на ГЕРБ, че ЦИК носи отговорността за създалата се ситуация, той коментира:

„Не считам, че ЦИК следва да отговаря на всякакви коментари, които са направени по отношение на отговорност и дали ще има, или няма да има избори. ЦИК следва да изпълни своите правомощия и задължения да организира провеждането на избори. Дали ще бъде обявена обществена поръчка за по-малък брой 500, или за над 12 000, колкото са секциите, условията на обществената поръчка са едни и същи“, подчерта Андреев.

По-рано Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че ЦИК е имала достатъчно време да потърси съдействие от парламента, за да се променят текстовете в Изборния кодекс за машинното гласуване.

„От 13 ноември, когато стана ясно, че ще има предсрочни избори, беше очевидно, че това трябва да се организира. Цялото забавяне и целият коментар, че в момента няма решение, което да е адекватно на ситуацията, смятам, че е абсолютно неадекватно“, коментира тя.

ДАНС няма законова компетентност за проверката и сертифицирането на системи и мрежи за некласифицирана информация, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

 

снимка

Говорителите на ЦИК Александър Андреев и Камелия Нейкова не можаха да кажат колко ще струва вотът с машини.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular