Saturday, June 15, 2024
HomeНовиниСвятЦипрас готов за сделка с Меркел: Връща си мигрантите

Ципрас готов за сделка с Меркел: Връща си мигрантите

Атина е готова да сключи сделка с Берлин, с която Гърция да приеме обратно търсещите убежища мигранти, които напуснаха територията ѝ и се отправиха към Германия. Това обяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за списание “Файненшъл Таймс”, цитиран от ТАСС и “Фокус”.

Както Dnes.bg вече писа Германия вече преговаря с няколко европейски държави за сделка пари срещу мигранти. Българският премиер отрече страната ни да е сред тях.

“Не ни вълнува, че е възможно при нас да се върнат някои поискали статут бежанци от Германия”, заявява в интервюто си Ципрас. Той добавя, че така нареченият Дъблински регламент е “нежизнеспособен”.
“Трябва да намерим път, в рамките на международното право, който да ни позволи да споделим тежестта и да избегнем това несправедливо положение, в което са поставени държавите на първа линия, както и Германия. Несправедливо е, че всички тези хора са изпратени в Германия, ако ние считаме този проблем за общоевропейски”, допълни той.
По думите на гръцкия премиер, споразумение с Германия не би оказало съществен ефект на ситуацията с мигрантите в Гърция, тъй като през северната граница пресичат само 50 до 100 лица търсещи убежище всеки месец. “За нас това не е проблем”, заяви той.

RELATED ARTICLES

Most Popular