Tuesday, May 21, 2024
HomeНовини„Часовникът на Страшния съд“ показва края с точност до минута-две

„Часовникът на Страшния съд“ показва края с точност до минута-две

apikalipt

Кога да очакваме апокалипсиса ще стане ясно утре

Много е модерно да се говори за края на света и да се хвърлят хората в паника. Истината е обаче, че наистина съществува “Часовник на Страшния съд”. Той е създаден през 1947 година от Съвета на директорите на списанието Bulletin of the Atomic Scientists на Чикагския университет. В началото той започва от седем минути преди полунощ и впоследствие бил пренастройван в зависимост от опасността от ядрена война.

Ако си мислите, че има нещо фантастично в цялата история, ще ви разочароваме. Какъв час да показва часовника се решава от борда на директорите на Bulletin of the Atomic Scientists. Колкото по-близо е до полунощ, толкова е по-близо Земята до глобална катастрофа.

Досега стрелките са били настройвани 22 пъти. Предстои отново да бъде направено утре, когато ще се определи и евентуалната дата на следващата голяма криза. Според запознати това ще е през настоящата година, а точността, с която “Часовникът на Страшния съд” ще показва края е една-две минути.

В официално съобщение от миналия месец се появиха първите намеци, че стрелките могат да бъдат преместени отново през 2017 г. и то още по-близо до полунощ. За изчисленията специалистите взимат под внимание различни фактори – климатични промени, напредване в биотехнологиите, изкуствен интелект и така нататък.

“Напрежението между Съединените щати и Русия, което напомня на това по време на Студената война, глобалните климатични промени и заплахата от нова ядрена война, подсилена от бомбените опити на Северна Корея, са водещите фактори при решението ни дали да преместим стрелките на часовника”, пише в съобщението.

Най-близо часовникът е бил до полунощ през 1953 г. (1 минута). Тогава СССР и САЩ в разстояние на девет месеца тестват термоядрени бомби. После на минута от 00:00 часа е бил настроен през 1984 г., когато отново се засилва надпреварата за ядрено въоръжение.

RELATED ARTICLES

Most Popular