Sunday, June 23, 2024
HomeНовиниБългарияЧелен опит: Полицай плашило пази село от джигити

Челен опит: Полицай плашило пази село от джигити

Кмет на видинско село реши да се справи с джигитите на пътя и направи полицай с подръчни материали. Ефектът е голям, хората се плашат, намаляват скоростта, а някои дори и се снимат с полицая, разказват местните, разказва NOVA.

Отскоро Пешо е полицаят в малкото белоградчишко село Протопопинци. Там постоянно полицай няма, но за сметка на това си имат права и гладко асфалтирана отсечка, която преминава през цялото село.

„Карат като на скоростна отсечка с над 100 километра в час”, разказва Евгения Тодорова, жител на село Протопопинци. За да не се случва това, кметът на селото решил сам да се справи с проблема.

„Никой не му е зор, че има възрастни хора, че има много деца, особено сега през лятото, които играят тук по пътя”, заявява Ваньо Тодоров – кмет на село Протопопинци. И си направил полицай – от старо тротоарно кошче за тяло, пластмасова бутилка за врат и малко подръчни материали.

„Всеки даде кой каквото има от хората и го облякохме. С двама-трима приятели го направихме. Преди бях му сложил каска, а сега го повишихме и му сложих фуражка”, разказва Тодоров.

Изкуственият полицай струвал на кмета почти колкото един хляб. „Жилетките само 1,50 лв. Другото от хората го събрах. Знаех от хората кой какво има и сега и палка му намерихме”, обяснява кметът. На полицая обаче му откраднали само очилата.

„Имаше слънчеви очила, но ги откраднаха една нощ. Спря един джип, черен, около 50 000 лева, но човекът сигурно не е имал 1,50 да даде за очила и ги открадна”, разказва Ваньо Тодоров.

А нестандартната мярка дори вече дава положителен ефект. „Карат бързо и щом го видят, бият спирачки и минават тук с 20 км, слагат колани и всички са изрядни”, разказва кметът.

Освен като превантивна мярка, изкуственият полицай се превърнал и в атракция. Идеята на местните е след изкуствения полицай да си направят и камера, отново с подръчни материали.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular