Чикаго моли за помощ след “горещ” уикенд с десетки убити и простреляни

Полицията в американския град Чикаго поиска повече помощ за борба с насилието, след като през уикенда бяха простреляни повече от 60 души. И го определи като един от най-жестоките уикенди, които градът е преживял. Най-малко 10 души са били убити, като полицията смята, че това е станало при междугангстерски престрелки. Ранени са обаче десетки, сред тях 11-годишно дете.

“Уморен съм от това, всички в този град са уморени от това. Сякаш изпращаме послание, че е добре да се извършват престъпления, а не правим нищо като общност, за да се противопоставим”, каза полицейският началник Еди Джонсън пред репортери в понеделник, цитиран от BBC.

Най-много се е стреляло в неделя между полунощ и 03,00 часа местно време, когато са били простреляни 30 души. По-голямата част от инцидентите са станали в южната и западната част на Чикаго. Полицията съобщи, че някои следи водят към извършителите на стрелбите, но засега арести няма.

„Градът не е под обстрел, но общността трябва да помогне за идентифициране на стрелците, на насилниците“, апелира началник Джонсън. „Полицейската служба на Чикаго сигурно може да се справи и по-добре, но все пак нашите полицаи не си лягат вечер с тези престъпници и не се събуждат с тях сутрин“, продължи коментара си той.

Емоционално полицейският началник отбеляза, че някой все пак знае кой стреля, те (хората, избирателите) държат мен отговорен, държат кмета отговорен, градския съвет – също, а къде е тяхната отговорност? Никога не съм чувал хората да казват, че тези там на улицата трябва да спрат да дърпат спусъка.

Кметът Рам Емануел също се обърна с призив към хората: всички, които обичаме този град, които го наричаме наш дом, носим отговорността да излекуваме нашите квартали.

Пастор Донован Прайс оприличи пред CBS News града на “военна зона”. “Излиза от контрол. Чикаго просто е полудял”, изтъкна той.

По официални данни обаче от началото на годината в Чикаго се стреля с над 30 на сто по-рядко, а убийствата са намалели с 25 процента. По-рано “Чикаго Трибюн” констатира, че стрелбите тази година са със стотици по-малко от миналата.

 

Снимка

Някои смятат, че градът просто е полудял и може да стане по-лошо.