ЧРД на “Ледената кралица” от Радомир! Емилия Радева навършва 90 години

Рожден ден празнува голямата българска актриса Емилия Радева. Днес тя става на 90 години.

Емилия Радева е родена в Радомир на 23.05.1932 г. В града завършва гимназия. Останала е сираче на 5 години и живее в бедност. След дипломирането й се оказва, че рисува добре, но ѝ се удават и литературата, съчиненията и преразказите. Пред нея е дилемата къде да продължи: в Художествената академия или в Театралното училище. Съученичката ѝ Елка Константинова (бъдещ министър на културата) я съветва да избере Театралното училище и дори урежда среща с Николай Лилиев, който е брат на баба ѝ по майчина линия. Големият поет и преводач ѝ урежда прослушване с театралния колос Николай Масалитинов.

Емилия започва актьорското си обучение при Кръстьо Мирски, но във втори курс класа поема проф. Боян Дановски. Тя учи заедно с Гинка Станчева и двете стават големи приятелки, дори и кумове.
Тя е изиграла над 100 роли в киното, театъра и телевизията, а образите, в които се превъплъти, се помнят и досега.

Такива са Султана в “Иконостасът”, Юрталанката в “Снаха” от Георги Караславов, Зюлкяр от “Ребро Адамово”, Жела от “Матриархат”, Албена Алданова в сериала “Дом за нашите деца”…

Смятана е за първата българска кинозвезда след 9 септември 1944 г. Тя дори си има прозвище – наричат я “ледената кралица на българския театър и кино”. Познаващите я обаче едва ли ще се съгласят, че е ледена, защото в действителност тя е един много мек, фин и добър човек. Но заради респекта, който предизвиква, когато я гледаш, определението “ледена” може би наистина отговаря на натюрела ѝ.

Емилия Радева е изиграла доста роли на майки в българското кино, такава е и в руския сериал “Вангелия”. Тя е майката на Димитър, съпруга на Ванга. Участието ѝ е много малко, но тя приема поканата, защото познава лично Ванга, с Невена Коканова са ходили няколко пъти при пророчицата.

През 1992 година актрисата получи наградата “Аскеер” за ролята си в пиесата на Боян Папазов “Надежда сляпата”, а през 2013 г. голямото признание на колегите си от Театър Българска армия – “Аскеер” за цялостен принос към театралното изкуство.

Емилия Радева е съпруга на големия български актьор Любомир Димитров, с когото остава заедно до смъртта му през 2001 г. Има дъщеря Катерина и внук Леандър, които живеят във Франция.