Saturday, July 27, 2024
HomeАктуално от днесЧРД на "Ледената кралица" от Радомир! Емилия Радева навършва 90 години

ЧРД на “Ледената кралица” от Радомир! Емилия Радева навършва 90 години

Рожден ден празнува голямата българска актриса Емилия Радева. Днес тя става на 90 години.

Емилия Радева е родена в Радомир на 23.05.1932 г. В града завършва гимназия. Останала е сираче на 5 години и живее в бедност. След дипломирането й се оказва, че рисува добре, но ѝ се удават и литературата, съчиненията и преразказите. Пред нея е дилемата къде да продължи: в Художествената академия или в Театралното училище. Съученичката ѝ Елка Константинова (бъдещ министър на културата) я съветва да избере Театралното училище и дори урежда среща с Николай Лилиев, който е брат на баба ѝ по майчина линия. Големият поет и преводач ѝ урежда прослушване с театралния колос Николай Масалитинов.

Емилия започва актьорското си обучение при Кръстьо Мирски, но във втори курс класа поема проф. Боян Дановски. Тя учи заедно с Гинка Станчева и двете стават големи приятелки, дори и кумове.
Тя е изиграла над 100 роли в киното, театъра и телевизията, а образите, в които се превъплъти, се помнят и досега.

Такива са Султана в “Иконостасът”, Юрталанката в “Снаха” от Георги Караславов, Зюлкяр от “Ребро Адамово”, Жела от “Матриархат”, Албена Алданова в сериала “Дом за нашите деца”…

Смятана е за първата българска кинозвезда след 9 септември 1944 г. Тя дори си има прозвище – наричат я “ледената кралица на българския театър и кино”. Познаващите я обаче едва ли ще се съгласят, че е ледена, защото в действителност тя е един много мек, фин и добър човек. Но заради респекта, който предизвиква, когато я гледаш, определението “ледена” може би наистина отговаря на натюрела ѝ.

Емилия Радева е изиграла доста роли на майки в българското кино, такава е и в руския сериал “Вангелия”. Тя е майката на Димитър, съпруга на Ванга. Участието ѝ е много малко, но тя приема поканата, защото познава лично Ванга, с Невена Коканова са ходили няколко пъти при пророчицата.

През 1992 година актрисата получи наградата “Аскеер” за ролята си в пиесата на Боян Папазов “Надежда сляпата”, а през 2013 г. голямото признание на колегите си от Театър Българска армия – “Аскеер” за цялостен принос към театралното изкуство.

Емилия Радева е съпруга на големия български актьор Любомир Димитров, с когото остава заедно до смъртта му през 2001 г. Има дъщеря Катерина и внук Леандър, които живеят във Франция.

RELATED ARTICLES

Most Popular