Шефът на полицията в Дупница: Установена е незаконна фабрика за цигари на летището край Сапарева баня, няма задържани от района

Борислав Динев

“Няма задържани от Дупница и Сапарева баня в акцията завчера на колеги от Пловдив и София. Разкрита е незаконна фабрика за цигари на летището в Крайници край курорта Сапарева баня, а не в Дупница. Намерени са машини за производство на цигари и малко количество цигари, стоката е изнесена, а в момента на обиска не е имало работници на място. Всички работници във фабриката са от Пловдив. Фабриката не изглежда като пет звезден хотел, напротив, пълна мизерия, тепърва ще се установява капацитетът на машините за производство на тютюн. Не сме стигнали до собственикът на базата, препродавана е многократно, има и сключени договори за наем. Акцията е съвместна и това, което сме търсили сме го намерили.” – каза началникът на РУП- Дупница Борислав Динев за ВЯРА и използва случая да поздрави колегите си от Пловдив и столицата.

Голяма част от тях са арестувани. Бивши служители на Братя Галеви включително и бизнесменът Янко Кирилов Янков не са съпричастни към това престъпление, съобщиха от прокуратурата. По случаят е образуване досъдебно производство. Водят се разпити. Незаконната фабрика еи действала под земята в една от могилите край пътя Дупница -Самоков.

„Нямам незаконна фабрика за цигари, от вас научава, че има такава в Сапарева баня. На свобода съм, не съм чул даже, че има арестувани.“ Това заяви за вестник ВЯРА  бившият бодигард, най- синият сред телохранителите на Братя Галеви- Янко Кирилов Янков от Дупница. Той в момента развива успешен ресторантски бизнес, купи лифта за рилските езера и мама верига от ресторанти в Дупница и Сапарева баня.

Както ВЯРА писа: Разкрита е огромна мафиотска схема за повече от 7 млн. лева!

 

Полицията е разбила 4 незаконни фабрики за цигари. Едната се намира в Тутракан, едната в Горна Оряховица и две в Сапарева баня. Открит е и цех в пазарджишкото село Калугерово. От него всички фабрики са били снабдявани с висококачествен тютюн. Съобщиха на брифинг на прокуратурата в Пловдив. 23-а са арестуваните.

От 23-ма арестувани 4-ма вече са пуснати с парична гаранция, а останалите са в ареста за 72-часа. В понеделник прокуратурата ще реши на кого да иска постоянен арест. След 23-мата арестувани има и работници, които са се трудили във фабриките.

Всичките, които са били закопчани по време на акцията, са с повдигнати обвинения за производство на безакцизни стоки. Заплашва ги затвор от 2 до 8 години. Работниците са получавали по 1500 лева за 2 седмици работа. Иззети са 42 тона готов висококачествен тютюн на стойност 7 млн. лева. Стоката е била разпространявана не само в нашата страна, но и в чужбина.

Криминалисти от Дупница и Пловдив удариха вчера около 4 ч. призори контрабандната фабрика, разположена в имот на бившето военно поделение край курортния град. Когато нахлули в обекта, ченгетата ахнали от изненада, защото се оказало, че не става въпрос за обикновена нелегална фабрика, а за супермодерен и добре оборудван завод, скрит от човешки поглед сред храсти и високи треви в хангарите за самолети в бившето поделение на ВВС. По-голяма част от производствения процес е роботизиран, така с малко ръчен труд са постигнали голямо производство.

Самата сграда, в която е открита фабриката, е триетажна, вътре била обзаведена като петзвезден хотел. В подземието навремето се е намирал хангар за самолети, а в административната част на горните етажи са били канцелариите на командния състав. При обиска са открити големи количества нарязан тютюн и готова продукция, подготвена за пазара, твърдят разследващи.

Има съмнение, че разбитата преди време контрабандна фабрика за цигари в Пловдив се е преместила край Сапарева баня, поради тази причина в акцията участват и пловдивски криминалисти.

Имотът на военното министерство е продаван на парчета през годините и все още не се знае официално кой е собственикът на сградата, в която е открит нелегалният завод. Допреди известно време тя е стопанисвана от фирма “Рила спорт” със собственици личният гард на Пламен Галев – Янко Кирилов Янков, и Ивайло Георгиев Иванов. Сградата е продадена преди около година.

В разследването вече участват осем областни дирекции на МВР.