Шефът на РИК-Кюстендил Красимир Петров изригна срещу губернатора Татарски: Комисията няма да се мести в областната управа, имаше припаднали хора по стълбите

31-03-03-krasimir-petrov
Красимир Петров

В задочен спор влязоха шефът на Районната избирателна комисия Красимир Петров и областният управител на Кюстендил Йордан Татарски за това къде да се помещава РИК. В момента членовете заседават в залата на община Кюстендил, а губернаторът тропна с крак и заяви, че комисията трябвало да бъде в областта, тъй като него щели да го държат отговорен за работата й.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Йордан Татарски

Според председателя на РИК Петров преместването само ще предизвика неудобство при приемане на документите и хаос. „Едно преместване може да блокира работата на комисията по регистрация на кандидатдепутатските листи, за които срокът е до 21 февруари и за утвърждаването на съставите на СИК, като консултациите при кметовете на 9-те общини вече започнаха и ще приключат до петък“, припомни Красимир Петров.

Статистиката показва, че досега комисията е заседавала 3 пъти в сградата на областната администрация и винаги това е водело до затруднения. “Сградата не е подходяща за управление на големи потоци от хора. Има само един вход. Това са почти 1000 човека от СИК, по трима от всяка, които се качват по едно тясно стълбище до заседателната зала на 2-рия етаж. Имаше припаднали хора, викахме линейки, хората бяха изключително недоволни. Ако навън е студено, няма как да влязат вътре”, припомня кошмарните ситуации Красимир Петров. Последно той бе председател на РИК по време на изборите за Европарламент през 2014 г. Според него ползите от сегашното местонахождение на комисията са: „Сградата на община Кюстендил има голям вход, влизат членовете на СИК, документите им се обработват на 2-рия етаж от РИК и от „Информационно обслужване” и излизат през втори вход – служебния на сградата. Всеки бърза, но чакането ще е цяла нощ, тъй като изборът е сложен, има преференции, а ако има и машинно гласуване във всяка секция, процедурата ще се усложни допълнително”, каза още председателят на РИК.