Шефът на ЦРУ предупреди Тръмп да внимава какво говори и туитва

protest-trump

Протестно шествие срещу Доналд Тръмп в центъра на Вашингтон, 15 януари 2017

Директорът на ЦРУ Джон Бренън отправи на прощаване остро предупреждение към новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да си мери приказките.

Бренън предупреждава Тръмп, който встъпва в длъжност в петък, и много да внимава с Русия, за да не навреди на националните интереси, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Пред телевизия “Фокс” Бренън заяви, че Тръмп изобщо няма представа каква заплаха представлява Русия за САЩ. Той каза също, че въпросите на националната сигурност, с които Тръмп ще се сблъска като президент, не касаят единствено него.

Бренън предупреди, че спонтанността не е в интерес на сигурността и че когато говори или пише в Туитър, Тръмп трябва да си дава сметка, че може да навреди на САЩ.

“Не става дума просто за г-н Тръмп, а за Съединените американски щати”, подчерта Бренън.

Изборът на Тръмп за директор на ЦРУ е Майк Помпейо, припомня АП.

Миналата седмица Тръмп обвини разузнавателната общност за изтекла неоснователна информация, че руснаците са събрали за него компрометиращи данни. В Туитър той обвини разузнавателните служби в практики, напомнящи практиките в нацистка Германия.

“Това, което е възмутително, е оприличаването на разузнавателната общност на нацистка Германия”, заяви Бренън. Директорът на ЦРУ каза също, че новоизбраният президент трябва да си дава сметка какво послание изпраща към света, а именно, че няма доверие в собственото си разузнаване.

От месеци Тръмп изразяваше публично съмнения към заключенията на американското разузнаване, че Русия стои зад кибератаките срещу Демократическата партия и чак тази седмица призна на пресконференция, че това може да е така, припомня Ройтерс.