Шлосер, претърпял трудова злополука преди 30 г. в Бобов дол, остана без пенсия

Николай Герасимов
  • Николай Герасимов: Съдя НЕЛК, подиграха се с мен и ме оставиха без средства, трима души живеем с 500 лв. заплата на дъщеря ми

57-годишният Николай Герасимов от дупнишкото село Самораново съди Националната експертна лекарска комисия (НЕЛK) заради експертно решение за преосвидетелстване, според което има 40% намалена трудоспособност. На 8 февруари Герасимов е внесъл жалба в Административния съд в Кюстендил, с която настоява решението на НЕЛК да бъде отменено.

„В понеделник подадох жалба в Административния съд в Кюстендил, съдя и ще осъдя НЕЛК, защото решението им не само е несправедливо, но и неправомерно. То е взето само по представени документи и рентгенова снимка на болния ми крак, заради който след трудова злополука бях пенсиониран. Преглед не ми е правен. Защо от тази лекарска комисия не ме викнаха да ме прегледат?! Едно е да видиш човек, друго е да преценяваш колко е болен по рентгенова снимка и документи. Така определиха, че съм с 40% намалена трудоспособност. Сляп човек да е, ще види и осъзнае, че здравословното ми състояние не се е подобрило.

Николай и съпругата му остават без доходи.

Напротив – от година на година се влошава. Аз не мога да ходя нормално, стъпвам на глезена. Така е от почти 31 години. На 29 ноември 1990 г. по време на работа в ЦОФ-Бобов дол желязо падна върху крака ми и беше счупен. След това се получиха усложнения и кракът зарасна накриво. Бях трудоустроен. От ТЕЛК определиха 52% нетрудоспособност. Пенсионираха ме и до октомври миналата година получавах 300 лева пенсия. През октомври бях на ТЕЛК в Дупница, където прецениха, че вече съм с 30% намалена трудоспособност. Оставиха ме без доход, защото хората с под 50-51% нетрудоспособност нямат право на пенсия. Кое се подобри, кракът ми оздравя ли, та да вземат това решение?! Имам ужасни болки в крака, но това никой не го интересува! ТЕЛК-овете оценяват, че здрави хора са болни, дават им се пенсии, а аз не мога да ходя, но ме изкарват здрав! Това е подигравка! Защо се прави това? Може би защото нямам пари за подкупи на докторите? НЕЛК ме осъди на глад и смърт!”, заяви Герасимов.

Бившият шлосер допълни, че след трудовата злополука осъдил ЦОФ за претърпените болки и страдания вследствие на травмата. Присъдено било всеки месец да получава определена сума, представляваща разликата между заплатата, която е вземал, докато е бил на работа, и отпуснатата му пенсия. Каза, че вече не взима и тези пари, а според съдебното решение трябвало да ги получава до 2015 г. „От 1998 до 2010 г. получавах по 161 лв. месечно – разликата между заплатата и пенсията ми. В един момент спряха да ми превеждат тия пари. ЦОФ премина в ръцете на синдик, но аз дори не знам кой е, а имам да получавам по 161 лв. на месец над 5 г. Решението на съда е в сила до 2015 г.”, каза Николай.

Кракът на 57-годишния мъж изглежда така.

Герасимов подчерта, че живее изключително зле. „Последната пенсия взех към 8-9 октомври миналата година. От тогава до сега с жена ми сме без никакви средства. Тя не работи, а не може да намери работа, неграмотна е. Аз също не мога да почна работа – никой не ме иска за работник с тоя крак. Натрупах борч в магазина от около 600 лв. Разчитаме единствено на заплатата на 20-годишната ми дъщеря. Тя е касиерка на бензиностанция, взима 500 лв. и с тях живеем. Стигат за хляба, за ток и вода. А и дъщеря ми не е длъжна да ни издържа. Нямам думи. Не знам какво да правя, какъв изход да намеря”, обясни човекът.

Припомняме, че за случая писахме и през м. октомври миналата година, когато със свое решение ТЕЛК в Дупница намали процента на работоспособност на Николай Герасимов от 52 на 30. И тогава, както и сега, той потърси в. „Вяра”, за да се оплаче. При проверка тогава се убедихме, че Николай и Борислава Герасимова живеят изключително мизерно в къща на съпругата му в края на селото. „Вяра” предоставя възможност за право на отговор на засегнатите институции.

Юлияна КОЛЧАКОВА