Saturday, May 25, 2024
HomeНовиниСвятШолц призовал Зеленски да се откаже от НАТО, за да предотврати войната

Шолц призовал Зеленски да се откаже от НАТО, за да предотврати войната

Германският канцлер Олаф Шолц е призовал украинския президент Володимир Зеленски да се откаже от членство в НАТО, за да предотврати война в Украйна. Това се е случило по време на дипломатически разговори седмици преди войната, твърди в свой материал The Wall Street Journal. Медията цитира свои източници.
В материала се твърди още, че далеч не всички западни лидери са вярвали на данните на американското разузнаване, че Путин наистина планира инвазия.
Разговорът на френския президент Еманюел Макрон с Путин на 7 февруари, когато президентите седяха в различни краища на дълга маса в продължение на 6 часа, се оказва “още по-сложен от очакваното”, защото руският президент почти през цялото време говорил за “историческото единство на Русия и Украйна” и упреквал Запада в “двуличност”, докато Макрон се опитвал да върне разговора към съвременните реалности и да убеди президента, че война не трябва да бъде допускана.
Източници на медията твърдят, че на 15 февруари подобна среща е имало между руския лидер и германския канцлер Олаф Шолц. На нея Путин отново е коментирал визията си за историята, а канцлерът се е опитал да убеди събеседника си, че международният ред се основава на уважение към съвременните граници, независимо как човек вижда миналото, а в случай на война Западът е готов да приложи санкции.
Така на среща със Зеленски на 19 февруари Шолц твърди, че го е призовал да се откаже от членство в НАТО, за да предотврати война.
Зеленски пък отговорил, че дори и да се откаже от НАТО, нямало никаква гаранция, че Путин ще спазва споразуменията, а и повечето украинци искали членство в алианса.
Няколко дни преди войната западните лидери проведоха разговор чрез видеовръзка. По време на него Макрон казал, че Байдън може би е последният човек, който все още може да предотврати война, и призовал американския лидер да се опита да говори лично с Путин.
На 20 февруари френският президент разговарял поотделно и с Байдън, и с Путин, но на следващия ден руският президент информирал Макрон, че подобна среща не го интересува и смята да признае независимостта на ДНР и ЛНР. В този разговор, твърди Макрон, руският лидер направо му казал, че те вероятно “няма да общуват известно време”, но той оценява”искреността на разговорите” и се надява, че един ден диалогът ще се възобнови./ mediapool.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular