Saturday, July 27, 2024
HomeРегионБлагоевградЮЗУ „Неофит Рилски“ присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. Карл...

ЮЗУ „Неофит Рилски“ присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. Карл Казер

На тържествена церемония ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков връчи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на един от най-изтъкнатите съвременни балканисти и специалисти по история на Югоизточна Европа и Близкия изток – проф. Карл Казер от Университета в Грац, Австрия.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-голямото висше училище в Югозападна България е на Филологическия факултет и на Правно-историческия факултет.

Карл Казер е роден в 1954 г. в с. Пишелсдорф, провинция Щирия, Австрия. През 1980 г. завършва история и славистика в Университета „Карл Франценс” в Гарц със специализация по история на Югоизточна Европа. От 1980 г. работи в института по история в Университета в Грац. Хабилитира се през 1985 г., от 1996 г. е редовен професор в Института по история, а от 1998 г. – директор на Центъра за изследване на балканските общества и култури към университета в Грац. Автор е на повече от 20 монографии за историята на Югоизточна Европа на немски и английски език. С тези думи деканът на Правно-историческия факултет доц. д-р Николай Марин представи новия доктор хонорис кауза на Югозападния университет. Той отбеляза още, че проф. Казер е дългогодишен сътрудник и член на редакционната колегия на сп. „Балканистичен форум“, издание на Международния университетски семинар по балканистика към ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Удостояването на проф. Карл Казер с почетното звание е признание за дългогодишните и неуморни усилия на един изключително авторитетен чуждестранен учен за трайно сътрудничество с Югозападния университет „Неофит Рилски“. То е признание към учен, който цени високо работата на българските си колеги и значението на изградените връзки с тях, както и работата с младите хора в науката.

Това признание допринася за устойчивостта на вече изградения диалог и ще даде възможност за по-тясно сътрудничество между двата университета и засилване на научния и академичен обмен.

В рамките на церемонията, на която присъстваха студенти, преподаватели и докторанти, проф. Карл Казер изнесе публична лекция на тема „Cultures in the Visual Balkans: Challenge of the 21st Century?”.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular