Sunday, June 23, 2024
HomeНовиниБългарияЮнкер: Изключително успешно Българско председателство! Да живее България! Руско-европейският свят може да...

Юнкер: Изключително успешно Българско председателство! Да живее България! Руско-европейският свят може да се промени

Българското председателство беше изключително успешно и за пример, а това беше първото българско председателство. При мен минали 4 или 5 председателства, знам какви усилия са необходими на правителството и всички служители, които работят успеха му, заяви в интервю за БНР председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

“Констатирам с удоволствие, че в началото на българското председателство, едва 30 на сто от българите смятаха, че то ще бъде успешно. Аз се опълчих срещу това негативно отношение и днес установявам, че 81 на сто от българите го смятат за такова. Това доказва, че ако вършите работата си както трябва, дневният ви ред е добре направен и работите добре в неговите рамки, както направи България, то тогава ще стигнете и до подкрепата на общественото мнение в страната ви”, каза още Жан-Клод Юнкер.

Той отбеляза, че не е голям фен на проучванията на общественото мнение. “В Люксембург винаги получавах 93 на сто доверие и все казвах на институциите, че ако мина 100-те процента, те ще трябва да касират собствените си методи”, обясни Юнкер. Според него обаче е истина, че България, благодарение на усилията на своето правителство и неговия премиер, отново се влюби в себе си. “Отбелязвам това с удоволствие, защото подписах договора за присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2005 година по време на председателството на Люксембург”, отбеляза председателят на ЕК.

“Още от началото на мандата на тази Комисия аз казах, че мястото на България е в Шенген, защото е добре подготвена и това го повтарях до втръсване. Казах го през октомври 2014-а, когато започна мандатът ни.

В същия момент казах, и след това повтарях, че България трябва да е част от еврозоната. Поддържам тези принципи и казвам, че България трябва да влезе в чакалнята на еврозоната. В рамките на финансовите перспективи предложих да има механизъм на сближаване между страните-членки и тези, които искат да се присъединят към нея.

България няма нужда от финансова подкрепа, но ако има, тя трябва да ѝ бъде дадена. През октомври 2014-а казах, че Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да бъде спрян преди края на мандата на тази комисия, тоест преди ноември 2019-а. Поел съм ангажименти към българското правителство и чрез него към българите, които много обичам”, каза Юнкер. Той опроверга френските социалисти, които определиха споразумението за миграцията на последния Европейски съвет като “димна завеса”.

“Казах пред Европейския съвет в четвъртък и петък, че от 7-те законодателни текста, които гравитират около миграцията, 5 са на път да бъдат приключени в Съвета и Европейския парламент. Предложих Европейския съвет да заяви, че ще приемем тези текстове и директиви до края на юли. По процедурата за даване на убежище и Дъблин – 3, казах, че решенията трябва да бъдат взети до края на годината. Съветът, поради причини, които не са ми известни, тъй като не бяха дадени обяснения, дори не разгледа предложенията, които бях направил, в дълбочината на тяхната мъдрост. Но аз подкрепям тази гледна точка – трябва да ускорим нещата.

Ако по отношение на убежището 27-те страни-членки бяха следвали препоръките и предложенията на Комисията, които направихме през февруари 2015-а, нямаше да сме в сегашната ситуация. Критикува се Европа, а всъщност трябва да се критикуват страните-членки”, обясни председателят на Еврокомисията.

На въпрос дали ЕС се отдалечава от най-близкия си съюзник САЩ и се обръща към Русия, председателят на ЕК заяви:

“Първо, аз имам усещането, че Съединените щати се отдалечават от Европа, която е техен верен съюзник от десетилетия. Колкото до Русия и Путин, ако Русия и Путин или Путин и Русия ни съобщят, че са готови да приложат на практика Минските споразумения, то тогава руско-европейският свят ще се промени. Ако пък не се направят усилия по отношение на Източна Украйна, няма никакъв шанс за вдигане на санкциите. Няма приятелства, има принципи.

Крим остава, от гледна точка на международното право, скандал, еретична маневра – неразбираема и непростима от страна на Русия. Но отвъд въпросите, които гравитират около Крим, мисля, че трябва да подновим нормалния диалог с Русия, при условие че Минските споразумения бъдат претворени в дела”.

За финал председателят на ЕК заяви “Да живее България!”

RELATED ARTICLES

Most Popular