Юристки от Югозапада предложени за заместници на гл. прокурор Иван Гешев

Красимира Филипова

Красимира Филипова е дупничанка, а Десислава Пиронева започва кариерата си в Петрич

 

Две от трите юристки, предложени за заместници на новия главен прокурор Иван Гешев  –  Красимира Филипова,  Пламена Апостолова
и Десислава Пиронева, са свързани с Югозападна България. Иван Гешев е отправил предложение до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет постовете да бъдат заети от Красимира Филипова – прокурор във Върховната касационна прокуратура, Пламена Апостолова – член на Висшия съдебен съвет, и Десислава Пиронева – прокурор в Софийската градска прокуратура.

Красимира Филипова е завършила Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 1999 г. и е правоспособен юрист от 10.03.2000 г. Притежава богат професионален и административен опит, придобит в продължение на повече от 20 години юридически стаж не само в органите на съдебната власт. Филипова беше зам.-министър на правосъдието във втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Екатерина Захариева. Към момента е прокурор в отдел „Съдебен” на Върховната касационна прокуратура. Тя е дъщеря на доц. д-р Алекси Тасев – бивш преподавал в закрития Учителски институт в града и бивш кмет на Дупница. Дупничани познават Филипова и като поетеса.

Десислава Пиронева е завършила Юридическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски” през 2003 г. и е правоспособен юрист от 14.10.2003 г. Кариерата си започва като младши прокурор в Районна прокуратура-Петрич, преминава през Софийската районна и стига до Софийската градска прокуратура, където работи и понастоящем. Тя има изключително добро познаване на правото на Европейския съюз и международното право – успешно е преминала процедурата за подбор на кандидати за длъжността „Европейски прокурор“ на Република България и пред Комитета по подбор, създаден за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура.

Дали двете юристки ще бъдат одобрени, зависи от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която ще вземе решение в сряда.